В ЄС вітають створення коаліції опозиційних сил у Сирії

Зустріч міністрів закордонних справ ЄС і Ліги арабських держав у Каїрі

Верховний представник Євросоюзу з закордонних справ Катрін Аштон привітала створення нової коаліції опозиційних сил у Сирії.

На зустрічі міністрів закордонних справ ЄС і Ліги арабських держав у Каїрі в Єгипті Аштон закликала коаліцію, про створення якої стало відомо на вихідних, продемонструвати, що вона представляє весь сирійський народ.

«Ми добре усвідомлюємо жахливу ситуацію в Сирії. Я хочу привітати ту роботу, яка була зроблена для об’єднання опозиційних сил, для того, щоб бути частиною сирійського народу, бути рішучими в пропозиціях, які вони роблять людям», – сказала Аштон.

Вона також закликала сусідів Сирії посилити зусилля для врегулювання ситуації в цій країні.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле під час каїрської зустрічі заявив, що його держава підтримає зусилля опозиції на відновлення миру і припинення насильства.

Водночас міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив сьогодні в Парижі, що ще зарано визнавати коаліцію опозиції в Сирії. За його словами, спочатку вона має взяти під свій контроль усі збройні формування на території Сирії.

Росія, яка фактично підтримує владу президента Сирії Башара Асада, заявила, що коаліція має домагатися припинення сирійської кризи через переговори і уникати втручання ззовні.

Раніше шість арабських держав Перської затоки визнали нову сирійську опозиційну коаліцію «законним представником» інтересів Сирії. Перед цим до такого кроку вдалася Ліга арабських держав. Привітали створення коаліції і Сполучені Штати.