Китай чекає на нове покоління лідерів

У центрі Пекіна, на площі Тяньаньмень, пропагандистські плакати вже готові до з’їзду, фото 7 листопада 2012 року

У четвер починається 18-й Всекитайський з’їзд Комуністичної партії Китаю, владної в цій країні. Він має стати для Китаю найважливішою політичною подією цілого десятиліття і визначити лідерів країни нового покоління, які керуватимуть нею в наступні десять років.

На 18-му Всекитайському з’їзді Комуністичної партії Китаю в керівництві країни стануться значні зміни – в цьому не сумнівається практично ніхто з оглядачів. І нові лідери, які прийдуть на цьому з’їзді й потім на щорічній сесії парламенту навесні наступного року, найімовірніше, керуватимуть Китаєм усі наступні десять років, як це було і з нинішніми лідерами.

Нинішні генеральний секретар ЦК КПК, він же президент Китаю Ху Цзіньтао і прем’єр-міністр Вень Цзябао мають скласти свої повноваження, розповів Радіо Свобода експерт із китайської політики з лондонського дослідницького центру «Чатам-Гаус» Род Вай.

«На самій верхівці будуть великі зміни. Ху Цзіньтао і Вень Цзябао залишають керівні в Китаї посади по десяти роках, і нові керівники, які прийдуть на їхнє місце, скоріш за все, теж пробудуть десять років. У китайському керівництві можливі дійсно суттєві зміни, серед людей, які керують Китаєм», – вважає фахівець.

Нові керівники Китаю майже що відомі

За словами аналітиків, на нинішньому з’їзді Компартії отримають підвищення в партійних посадах нинішні перший секретар Секретаріату Центрального комітету Комуністичної партії Китаю, він же віце-президент країни Сі Цзіньпін, а також член Постійного комітету Політбюро ЦК КПК і нинішній перший віце-прем’єр Лі Кецян. Зокрема, Сі Цзіньпін мав би стати генеральним секретарем ЦК КПК, тобто фактичним керівником Китаю.

Сі Цзіньпін (Xi Jinping, 习近平), очікуваний наступний партійно-державний верховний керівник Китаю, архівне фото

По тому, як очікують, навесні наступного року на щорічній сесії парламенту, Всекитайських зборів народних представників, Сі Цзіньпін також буде обраний і на голову (президента) КНР, що є в цій країні символічною посадою, а Лі Кецян стане прем’єром Державної ради (уряду) Китаю.

Лі Кецян (Li Keqiang, 李克强), як очікують, має очолити уряд Китаю, архівне фото

При цьому вони двоє єдині мають залишитися у впливовому центрі влади, Постійному комітеті Політбюро ЦК КПК, звертає увагу аналітик із Лондона Род Вай.

«Серцевиною керівництва Комуністичної партії Китаю є Постійний комітет Політбюро ЦК. Цього разу з дев’яти його членів семеро вже перевищили пенсійний вік, 65 років. Тож лишаються тільки двоє, Сі Цзіньпін і Лі Кецян, які можуть стати серцевиною нового керівництва. Це саме по собі незвичне для Китаю – щоб стільки чільних керівників змінювалися за один раз, і, я думаю, це їх трохи збиває з пантелику», – каже він.

Великі зміни, великі проблеми

Крім того, мають бути замінені ще сотні партійних керівників. Зокрема, вважає фахівець, із майже 400 членів і кандидатів у члени Центрального комітету КПК мало б змінитися близько половини. Так само зміни будуть в Політбюро ЦК КПК, і в Секретаріаті ЦК.

Новому керівництву Китаю випадає братися за такі важливі питання, як прискорення розвитку економіки країни, який останнім часом уповільнився, а також значні екологічні проблеми, що супроводжують швидку модернізацію Китаю.

Йому також доведеться дати відповідь на все більше невдоволення в народі посеред звинувачень у корупції партійних і державних керівників усіх рівнів.