Прокуратура оцінить законність дій членів комісій і правоохоронців у Первомайську – МВС

ОВК 132, Первомайськ, 1 листопада 2012 року

Законності дій членів комісій і співробітників міліції на окружкомі №132 у Первомайську (Миколаївська область) даватиме оцінку прокуратура. Наразі ситуація на ОВК спокійна, заявив начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник. Як розповів він у суботу в Києві журналістам, у зв’язку з подіями на ОВК у Первомайську порушено дві фактові кримінальні справи, пов’язані з порушеннями правопорядку.

«Це необхідно розслідувати. Можливо, надалі справу порушить і прокуратура», – сказав він.

За словами Фаринника, дії «Беркута» були вимушеними у зв’язку з тим, що присутні на окрузі не могли знайти спільної мови.

Відповідаючи на запитання, чи проводитиметься перевірка законності дій співробітників міліції в Первомайську, він сказав: «Усі заяви учасників виборчого процесу, пов'язані з порушеннями тих, хто є керівниками комісій, а також заяви про дії співробітників міліції – ці всі звернення подали до прокуратури кандидати в депутати, їхні представники. Зрозуміло, що й наші дії також (співробітників міліції – ред.) перевіряються. Крім того, міліція сама проводить перевірки правильності й адекватності дій наших співробітників у тій чи іншій ситуації».

Раніше суд в Миколаївській області ухвалив рішення витребувати в ОВК №132 оригінали протоколів або їх копії для розгляду в суді під час слухання позову кандидата Анатолія Пешехонова, який заявив про «зникнення», за підсумками підрахунку, 40 голосів виборців, відданих за його кандидатуру. У Первомайській виконавчій службі ухвалили рішення везти до суду оригінали. Представники опозиції заявили, що таким чином суд втручається у виборчий процес. Виник конфлікт, під час якого минулої ночі силовим діями бійці «Беркута» і судові виконавці намагалися доставити протоколи до суду. Народний депутат Геннадій Москаль, який прибув до Первомайська, забрав винесені з ОВК №132 протоколи і повернув їх у будівлю міськвиконкому, де працює комісія. 2 листопада ОВК звернулася до суду з клопотанням про відміну постанови про витребування протоколів для розгляду їх у залі суду. Миколаївський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про перерахунок голосів в окрузі №132 у залі суду.

Сьогодні, 3 листопада, о 6.00 Миколаївський окружний адмінсуд відхилив позов про визнання незаконним протоколу про результати голосування в 132-му окрузі. За попередніми даними на сайті ЦВК після підрахунку 100% голосів, в окрузі №132 перемагав опозиційний кандидат Аркадій Корнацький. За добу дані на сайті змінилися на користь кандидата від Партії регіонів Віталія Трав’янка.