До парламенту через суд: кандидати судяться за рейтинги

Київ – Із результатами голосування на виборах в Україні ідуть не до ЦВК, а до суду. Так, низка представників від Об’єднаної опозиції, «Свободи» та Партії регіонів вже позивається чи збирається подавати судові позови на відповідні виборчі комісії. Головна підстава – незадовільні рейтинги своїх мажоритарників: мовляв, дані могли сфальсифікувати. На думку ж експертів, судові позови для кандидатів у депутати наразі є єдиним способом відстояти своє порушене право. Водночас у ЦВК запевняють: попри загрозу низки судових процесів, остаточні рейтинги парламентських виборів українцям оголосять вчасно.

Вибори до суду доведуть. Зокрема, через проблеми з підрахунком голосів у 90-му одномандатному окрузі, що у Білій Церкві, по допомогу до української Феміди звернулися представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода», які водночас готують судові позови і щодо можливих фальсифікацій у ще трьох округах. Про це повідомляє офіційний представник партії у ЦВК Олег Махніцький.

Між тим процес підрахунку голосів у одномандатних округах міста Києва, Вінницької, Київської, Миколаївської та Черкаської областей став проблемою для представників Об’єднаної опозиції.
Пішла команда жодним чином не допускати кандидатів від опозиції, котрі перемагають на територіях, які Партія регіонів вважає підконтрольними собі
Руслан Князевич

«Пішла команда жодним чином не допускати кандидатів від опозиції, котрі перемагають на територіях, які Партія регіонів вважає підконтрольними собі. Є факти, коли до ЦВК везуть фальсифіковані протоколи, незважаючи на те, що протоколи ДВК є і у нас, і навіть у них, де вказані зовсім інші цифри», – наголошує офіційний представник у ЦВК від «Батьківщини» Руслан Князевич, додаючи, що у разі доведення фальсифікацій опозиція звертатиметься до ЦВК і правоохоронних органів.

Водночас через свої незадовільні рейтинги до суду також пішли мажоритарники з Києва від Партії регіонів, зокрема, Тетяна Засуха та Ігор Лисов.

Підрахунок голосів є достатньо брудним – Магера

Усі проблемні ситуації у мажоритарних округах ЦВК намагається поки з’ясувати «мирним» шляхом, на чому наголошує заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера. Зокрема, несподівану зміну результатів стосовно деяких кандидатів (зокрема, у 223-му окрузі) на сайті Центрвиборчкому він пояснює саме тим, що до бази вносяться справжні дані з паперових протоколів, які Центральна виборча комісія затребувала у представників окружкомів. Між тим за потреби ЦВК радить звертатися представникам ОВК і до правоохоронних органів, каже він.

Водночас Андрій Магера наголошує, що, попри загрозу появи низки судових процесів щодо результатів голосування на окремих виборчих округах, остаточні результати виборів ЦВК оприлюднить вчасно – 12 листопада.
Невиконання рішення суду буде дуже серйозним порушенням
Андрій Магера

«Може бути зобов’язання для ОВК розглянути якесь питання, яке поставив суд: про зобов’язання окружної виборчої комісії провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці, або розглянути питання про визнання голосування недійсним на окремо взятій дільниці. Але, безумовно, окрім самої окружної виборчої комісії, ці питання ніхто не зможе виконати. І невиконання рішення суду буде дуже серйозним порушенням», – сказав він, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Разом з тим він додав, що, на його власне переконання, процес підрахунку голосів під час нинішніх виборів є «достатньо брудним».

Судові позови забезпечив закон?

Водночас керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зауважує, що нинішнє виборче законодавство розроблялося з врахуванням можливості судового оскарження результатів. Окрім того, він зазначає, що у разі виникнення суперечок звернення до суду – «єдиний спосіб захисту порушеного права».
Суд може скасувати вибори по окремих дільницях, і це може вплинути на результат виборів
Ігор Коліушко

«Якщо невідповідність є і окружна виборча комісія відмовляється її виправити автоматично, тоді єдиний спосіб – оскаржувати це в суді. Суд може скасувати вибори по окремих дільницях, і це може вплинути на результат виборів. Але таке рішення має бути лише тоді, коли по цій дільниці дійсно неможливо встановити результат виборів», – каже експерт.

Між тим 223-й округ Києва, де між собою змагаються самовисуванець Віктор Пилипишин та свободівець Юрій Левченко, на думку ЦВК, є наразі найпроблемнішим у Києві і одним із найпроблемніших в Україні. Зокрема, у середу на засіданні цієї ОВК сталася бійка та використали сльозогінний газ.