ОБСЄ: вибори в Україні зіпсувало «нерівне поле гри»

Парламентські вибори в Україні характеризувалися «перекошеним полем гри», заявили сьогодні міжнародні спостерігачі, координовані Організацією з безпеки і співпраці в Європі.

Це стало результатом, у першу чергу, зловживання адміністративним ресурсом, а також відсутністю прозорості виборчої кампанії, непрозорим фінансуванням партій і браком збалансованого висвітлення в засобах інформації, мовиться у спільній заяві, яку підписали представники спостережних місій і делегацій Парламентської асамблеї ОБСЄ, Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту і Парламентської асамблеї НАТО.

За словами спостерігачів, виборці мали вибір між різними партіями, коло зареєстрованих кандидатів було всеохопне, за двома суттєвими винятками, і представляло широкий обсяг політичних поглядів. Але політичне середовище перебувало під переважним впливом потужних економічних угруповань, що пішло на шкоду виборчому процесові, мовиться в заяві.

«Якщо врахувати зловживання владою і надмірну роль грошей у цих виборах, виглядає, що демократичний поступ в Україні повернувся у зворотньому напрямку», – заявила Вальбурґа Габсбурґ Дуґлас, спеціальний координатор ОБСЄ, яка очолювала короткотермінову місію цієї організації і делегацію Парламентської асамблеї ОБСЄ. За її словами, «для того, щоб почути провідних політичних діячів держави, не має виникати потреба відвідувати їх у в’язниці».

Голова делегації ПАРЄ Андреас Ґросс, зі свого боку, заявив: «Українці заслуговували на краще на цих виборах. «Олігархізація» всього процесу означала, що громадяни втратили свою провідну роль у виборах, як також і довіру до них». На жаль, додав він, «великий демократичний потенціал українського суспільства» не був реалізований у цих виборах.

За словами спостерігачів, перебіг голосування і підрахунку голосів вони оцінили загалом позитивно, а от внесення даних у протоколи – негативно через непрозорість цього процесу.

Іще один зі спостерігачів, слова якого наведені в заяві, голова делегації Парламентської асамблеї НАТО Асен Аґов заявив, що позитивне залучення українського народу до виборчого процесу свідчить про його прагнення до демократії. Водночас він висловив сподівання, що розчарування через загальну оцінку міжнародними спостерігачами цих виборів підштовхне політичне керівництво країни до здійснення демократичного прогресу, якого вочевидь бажають українці.

А голова тривалої спостережної місії БДІПЛ ОБСЄ Одрі Ґловер звернула увагу, що «відсутність належної відповіді влади на різноманітні виборчі порушення створила атмосферу безкарності». За її словами, це кинуло тінь на вибори і на весь демократичний прогрес, який Україна здійснювала донедавна.

Детальніше про вибори парламенту в Україні читайте на Живому блозі Радіо Свобода.