Спостерігачі: українські виборці добре підготувалися до виборів

У процесі головування 28 жовтня міжнародні спостерігачі не бачать грубих порушень виборчого законодавства України. Ті ж порушення, які вони виявляють, не впливають на процес волевиявлення українців, хоча й ускладнюють його технічно. Про це повідомили українським журналістам спостерігачі від міжнародних організацій «За справедливі вибори» та «Центрально-європейської групи політичного моніторингу».

Серед порушень, які вони зафіксували на виборчих дільницях у Києві та Київській області – неналежна підготовка членів виборчих комісій до голосування (незнаннями чинного законодавства) та нетолерантне ставлення спостерігачів від різних політичних партій одне до одного.

«У цілому, більшість членів комісій знають особливості нового виборчого закону, але на окремих дільницях ми побачили, що рівень підготовки до виборів самих виборців вищий, ніж у членів комісій. Відтак, ми маємо справу з підготовленими виборцями, які знають, чому саме вони віддають голос тій чи інший партії, тому чи іншому кандидатові», – сказав у розмові з кореспондентом Радіо Свобода спостерігач з Росії Сергій Мірзоєв.

Зі свого боку, спостерігач з Австрії Міхаель Греббе зазначив: «Не всі члени виборчих комісій, як ми це бачимо, належним чином підготувались до виборів, не всі з них мають належні знання і досвід. Але це не зупиняє процес голосування, а лише ускладнює його для самих виборців».

«В Україні збільшилась конкуренція між окремими політиками і політичними партіями, що так чи інакше змусить новообраний парламент ухвалювати рішення, вигідні не окремим партіям, а і пересічним українцям», – заявила в розмові з Радіо Свобода спостерігачі від Чехії Анна Чурдова, колишня віце-президент ПАРЄ.

На наявність незначних порушень на київських виборчих дільницях поінформували спостерігачі з парламентів Латвії та Чехії. За їхніми словами, говорити про рівень демократичності парламентських виборів 28 жовтня зарано – має відбутись процес голосування та попередні підрахунки голосів.

Міжнародні спостерігачі упродовж сьогоднішнього дня проводять регулярні зустрічі з журналістами у міжнародному інформаційному центрі при МЗС України.