Лавров їде готувати зустріч Путіна та Януковича

Київ – 19 жовтня російський міністр закордонних справ Сергій Лавров відвідає Київ у рамках підготовки зустрічі Путіна та Януковича, яка очікується наступного понеділка у Москві. Лавров зустрінеться, зокрема, з українським колегою. Експерти не очікують проривів під час нових переговорів керівників обох держав. Фахівці констатують: всупереч заявам про партнерство, взаємовигідне співробітництво, відносини України та Росії є такими ж складними, як і до приходу Віктора Януковича на Банкову. І причина цього – не лише «газовий конфлікт».

Відносини двох держав зараз пробуксовують через слабкість українського керівництва. Це стверджував у коментарі Радіо Свобода російський політолог, колишній депутат Державної думи від партії «Єдина Росія» Сергій Марков. На його думку, чинна українська влада (як і попередня) залежить від тиску Заходу, що, мовляв, не зацікавлений у дружніх відносинах Києва і Москви.

Крім того, українська влада дуже залежить від олігархічних угруповань. А вони побоюються конкуренції з боку російського великого бізнесу, який спиратиметься на підтримку влади своєї держави.

«В Україні ніяк не позбудуться «євроромантизму» – Марков

Також, за твердженням Сергія Маркова, в Україні ніяк не позбудуться «євроромантизму».

«Досі зі здивуванням спостерігаю, як притомні, розумні люди в Україні вірять, що Україна може стати членом Євросоюзу. Відсутність виразної сильної ідеології у Партії регіонів призводить до того, що ідеологічно більшість її членів і лідери опиняються в заручниках архаїчних залишків «помаранчевої ідеології» Євросоюзу», – вважає Марков.

«Києву бракує твердості та розуму, а Москві – адекватності та ідеологічної незакомплексованості»

Для результативних переговорів та подолання напруження у російсько-українських відносинах офіційному Києву бракує твердості та розуму, а Москві – адекватності та ідеологічної незакомплексованості, – переконаний екс-глава Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан. Зараз Москва вимагає ясності у ключовому для неї питанні: чи входитиме Україна до Митного союзу, наголошує експерт. Поки Путін не отримає чіткої відповіді на нього, про решту складних двосторонніх питань годі й говорити.

«Існування України як незалежної держави сприймається, за словами Володимира Путіна, як «найбільша геополітична катастрофа 20-го століття». Російська політика орієнтується на відновлення «русского міра». Крім ідеологічності, там є й цілком прагматичні інтереси, які полягають у тому, що великому російському капіталу, який зараз має владу, потрібні нові ринки збуту, доступи до портів. З точки зору безпеки Росія потребує людських ресурсів. Російська влада та й суспільство загалом розуміє важливість включення України до «русского міра», до митних союзів. Це питання життєвих російських інтересів, питання легітимності російської влади, це ключове питання наступних президентських термінів Володимира Путіна», – переконаний політолог.

Володимир Путін та Віктор Янукович зустрічалися цього року неодноразово. Зокрема, у липні Володимир Володимирович запізнився на зустріч з українським колегою у Ялті на чотири години. До того російський лідер завжди прилітав в Україну в час, близький до запланованого. А цього разу рекордне запізнення не завадило Путіну дорогою з аеропорту Севастополя заїхати у табір російських байкерів. Спілкування Путіна сам-на-сам із Януковичем зрештою відбулося і тривало близько двадцяти хвилин.