Польща боротиметься з монополією «Газпрому» й будуватиме нові енергоблоки

Варшава – Польський уряд розпочинає масштабну програму зміцнення енергетичної безпеки Польщі. До 2020 року Польща хоче вкласти у розвиток національного енергетичного сектора 60 мільярдів злотих, тобто 15 мільярдів євро. На ці гроші поляки спорудять нові енергоблоки й газосховища. Ще 50 мільярдів злотих кабмін хоче вкласти у пошук та видобування сланцевого газу на території країни. Крім цього, Варшава не збирається відмовлятися від своїх планів знизити ціну російського газу.

«Національним джерелом енергії» називає сланцевий газ польський прем’єр-міністр Дональд Туск. Очолюваний ним уряд розробив проект енергетичної незалежності Польщі, в якому значне місце відведене пошуку й комерційному видобутку сланцевого газу на території країни. За даними американських науковців, у Польщі є велетенські поклади такого газу. Де ж узяти гроші на дуже дорогий процес видобування цього енергоносія? Потрібно запропонувати потенційним інвесторам вигідні умови, вважають у польському кабміні.

У середу польський міністр охорони навколишнього середовища Марцин Королєц заявив, що ще до кінця цього року на розгляд уряду надійде закон, який регулюватиме видобування сланцевого газу. За словами Корольця, Польща запропонує фірмам-інвесторам вигідні умови оподаткування.

Енергія з вугілля, а по справедливі ціни на газ до суду?

Про те, що відбуватиметься в енергетиці країни впродовж найближчих років польським ЗМІ розповів міністр держмайна Міколай Будзановський. «Інтенсифікація капіталовкладень у сферу енергетики, початок великих масових проектів – спорудження енергоблоків, які працюватимуть на нашому традиційному енергоносії , тобто на вугіллі, але також на газі», – зазначає Будзановський.

Польський уряд планує спорудити у різних регіонах країни 8 нових енергоблоків, тисячу кілометрів газопроводів, а також нові газосховища, обсяг яких до 2014 року збільшиться удвічі порівняно з 2012-м.

Крім цього, Польща й надалі активно намагатиметься знизити ціну імпортованого з Росії газу. Міністр Будзановський нагадує, що цього року його міністерство виступило з ініціативою імпортувати газ із Росії на конкурентній основі. Йдеться про застосування антимонопольної процедури щодо Росії. За словами міністра, дії «Газпрому» щодо Польщі мають дискримінаційний характер, тому поляки хочуть вирішити суперечку в міжнародному арбітражному суді.

Істотним елементом є цінова політика щодо газу, який ми імпортуємо зі сходу на неконкурентних засадах. Саме цим зумовлена арбітражна процедура у Стокгольмі
Міколай Будзановський
«Дуже істотним елементом є так звана цінова політика щодо енергоносіїв, передусім газу, який ми імпортуємо зі сходу на неконкурентних засадах, саме цим зумовлена арбітражна процедура, яку ми розпочали в арбітражному суді у Стокгольмі, мета якої значно знизити ціну газу, що імпортується до Польщі», – сказав Будзановський.

Коментуючи плани польського уряду в сфері енергетики, експерт Томаш Хмала з Інституту Собєського говорить, що втілити їх у життя буде не так то й легко. За його словами, можна сподіватися протестів екологічних організацій, на перешкоді стоятиме недосконале законодавство, а також бюрократія, яка гальмуватиме інвестиції.