Син Азарова йде у Верховну Раду через підкуп виборців?

Слов’янськ – У Слов’янcьку Донецькій області повним ходом йде передвиборча кампанія. Одна з її особливостей – Олексій Азаров. Син чинного Прем’єр-міністра Миколи Азарова, про якого більшість городян дізналися влітку, вже добре відомий у своєму мажоритарному окрузі №47. Скільки грошей, та в що саме вклав кандидат від Партії регіонів у Слов’янську? Та чи мають шанси опозиціонери у боротьбі проти кандидата від влади?

Якщо ще на початку серпня у Слов’янську майже ніхто не знав про Олексія Азарова, то зараз тут важко знайти людину, яка б не чула про нього. Адже все, що зроблено у місті та окрузі за останній рік, виявилося, зроблено завдяки цьому кандидату. Принаймні так стверджують його листівки.

Реконструкція залізничного вокзалу, ремонт шкіл та дитячих садків, газифікація приватного сектору та нове обладнання у лікарнях – ось далеко не повний перелік добрих справ, що стали можливі завдяки Олексію Азарову, мовиться в агітаційних матеріалах.

Your browser doesn’t support HTML5

Жителі Слов'янська про Олексія Азарова


Ці тези підтримує і більшість місцевих медіа. Однак розібратися, що з цього зроблено за гроші державного та місцевого бюджетів, не так і просто.

Адже ні сам Олексій Азаров, ані його представники не знайшли часу, щоб прояснити Радіо Свобода ситуацію.

Міський голова Слов’янська Неля Штепа на запитання Радіо Свобода про те, скільки вклав син прем’єра у ремонт місцевих лікарень чи реконструкцію вокзалу, зазначила: «Нічого не скажу, дівчатка мої, ні-ні-ні, у нас найкраще місто в світі, я можу сказати це однозначно».
Всі ці гроші, які зараз вкладаються в утеплення шкіл, заміну вікон, колектори – це все бюджетні гроші
Олег Зонтов

Журналіст і кандидат від Об’єднаної опозиції Олег Зонтов висловив з цього приводу таку думку: «Я є чинним депутатом міськради, і ось буквально на сесії ми з мером сперечалися з цього приводу. Вона каже, що все, що робиться у нас у місті, це він робить. А я кажу – не він, а ми. Всі ці гроші, які зараз вкладаються в утеплення шкіл, заміну вікон, колектори – це все бюджетні гроші. Вони всі проходять через рішення сесії. Тобто я, як депутат, затверджую ці гроші. І я, як депутат, в тому числі, зі своїми колегами звертався про виділення цих грошей».

Олег Зонтов також зауважив, що більшість грошей виділив уряд на початку року та в липні місяці.

Your browser doesn’t support HTML5

Чинний депутат міськради Слов'янська розповів, що заслуг Олексія Азарова у виділенні бюджетних коштів немає


Обласна влада допомагає?

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, якого громадянська мережа «Опора» назвала лідером із застосування адмінресурсу, разом із Олексієм Азаровим на початку жовтня вручив місту нові автомобілі швидкої допомоги. Поруч із очільником області стояв син прем’єра і також мав слово.

«Олексій Азаров швидкі не вручав. Він був присутній і від себе вручив комплекти спецодягу. Наскільки я знаю, або фонд його. Ось чому йому дали слово. Там само були присутні й кандидати від інших сил. З приводу залізничного вокзалу – не знаю. Я з ним на залізничному вокзалі не був. Залізничний вокзал – це виключно, я думаю, Укрзалізниця, не держбюджет, а їхні кошти», – зауважив Андрій Шишацький.

У прес-службі Донецької залізниці заявили, що жодного стосунку до реконструкції вокзалу у Слов’янську Олексій Азаров не має. Ремонтні роботи повністю ведуться за кошти «Укрзалізниці».

Водночас саме про вокзал згадує один із білбордів сина прем’єра у місті: «Справи важливіші, ніж слова. Слов’янську – сучасний вокзал».

Кому гречку, а кому – шампанське

Політичні конкуренти Олексія Азарова говорять про його повну монополію в інформаційному просторі. Водночас вони вимагають чесних виборів і при цьому сподіваються лише на міжнародних спостерігачів, та на те, що вибори через чисельні порушення визнають не дійсними. Адже вже зараз, як кажуть опозиціонери, широко відомо про підкуп виборців у Слов’янську.
Пакети різноманітні. Для пенсіонерів – це гречка, цукру кілограм, олія, макарони, цукерки
Олег Котенко

Олег Котенко, кандидат від політичної партії «Рідна вітчизна», розповів: «Пакети різноманітні. Для пенсіонерів – це гречка, цукру кілограм, олія, макарони, цукерки. Ось ці агітатори розносять по будинках. Приходять у квартиру, дзвонять. Доброго дня, це від товариша Азарова. Ясно, що людина приголомшена і бере це. Якась пляшка шампанського подарована вчасно грає свою роль. Підкуп вже є – за гроші. 50 гривень».

Your browser doesn’t support HTML5

Конкурент сина Азарова розповідає, які в окрузі підкуповують виборців


Взагалі, у свою кампанію Азаров молодший за підрахунками опозиціонерів, уже вклав близько 300 мільйонів гривень.
Це все непрямий підкуп виборців
Олег Гришин

Представник донецького «Комітету виборців України» Олег Гришин зазначає: «Те, що це робиться за бюджетні кошти, і те, що при цьому кандидат говорить, що це він зробив, під його егідою зробилося, це все непрямий підкуп виборців. Це прямо заборонено законом. Стаття 74, частина 13. Ми зараз говоримо про системне порушення законодавства України. Суд має прецеденти, коли він з приводу одного з кандидатів в Одесі говорить про те, що це є непрямий підкуп виборців і робить зауваження. По 47-му округу суд робить вигляд, що нічого не відбулося, і приймає рішення, що не було ніякого непрямого підкупу виборців. Ми в першу чергу звертаємо увагу на те, що суд в Україні є один єдиний для всієї країни».

У вересні Донецький окружний суд не помітив у роздачі ранців школярам порушення правил ведення агітації з боку Олексія Азарова, бо вирішив що діти не є виборцями. Факти підкупу виборців у неофіційній розмові натомість підтверджують місцеві журналісти. Однак в тому, що вони висвітлюють діяльність передовсім одного кандидата, нічого страшного не бачать. «Ми з організацією Азарова партнери. Він хоч щось робить, не те, що інші», – можна почути від медійників у Слов’янську.

View Кого "підтримав" О.Азаров у Слов'янську in a larger map