Молодь читає, просто інакше – книжковий експерт

Київ – Кожен четвертий українець не любить читати. Це результати липневих досліджень компанії GfK Ukraine. З ними погоджуються фахівці компанії Reserch&Branding group, стверджуючи, що серед молоді таких людей найбільше. Інші експерти,однак, заперечують: молоді українці читають досить багато, просто вони це роблять інакше, аніж їхні ровесники десять- двадцять років тому.

У 2009 році щодня книжку відкривав 31% людей до 30 років, в 2011 цей показник впав до 26%. Такими є результати цьогорічних досліджень компанії GfK Ukraine. Відповідно до них, кожен четвертий українець взагалі не зараховує читання до кола своїх зацікавлень.

Молодь читає катастрофічно мало, вважає соціолог Євген Копатько із Reserch&Branding group. І це, на його думку, вже відображається на загальному рівні освіченості населення. А все тому, що сучасна молодь відірвана від попереднього позитивного радянського досвіду, переконаний фахівець.

«Навіть ту інтелектуальну планку, досить високу, яку ми все ще утримуємо, закладена колишньою системою освіти. Ми, власне, живемо на уламках тієї системи», – говорить Копатько.

Із ним не погоджується координатор літклубу «Маруся» Дмитро Стретович. На його думку, якщо у цій країні хтось і читає, так це молодь.

«Найбільше читають у студентські роки. Окрім того, що за програмою заплановано, є час читати художню літературу, сучасну, іноземну, класику»,– каже Стретович.

Літклуб «Маруся» проводить літературні школи для молодих авторів і культурних менеджерів, ініціює різні заходи. Як-от: літературний спід-дейтінг із сучасними українськими авторами або проект «Книга за 24 години», коли буквально за добу учасники створюють придатний для видання продукт.

На думку Дмитра Стретовича, потребу молоді в читанні український книжковий ринок не задовольняє − мало якісної белетристики: детективів, жіночих романів та фантастики.

Не купують паперові книжки, бо читають електронні – Родик

Якщо молодь не купує книжок, це не означає, що вона їх не читає, зауважує керівник рейтингу «Книжка року» Костянтин Родик.

«Ми бачимо, що багато хто читає із тих самих планшетів чи кишенькових електронних книжок. Але це ніяк не заперечує сьогодні книжку, бо ми нічого не чуємо про обвал ринку паперових книжок у Франкфурті, в Берліні, в Парижі, Лондоні чи Нью-Йорку, тобто, там, де рівень інформатизації і охоплення інтернетом значно вищий, ніж в Україні», – наголошує він.

Інша справа – із розвитком книжкового піратства і намаганням надурняк скачати собі якусь дорогу книжку. На думку Родика, зараз в Україні гостро постає питання авторського права і матеріального боку роботи письменника.