Прем’єр Польщі попросив вибачення у родичів загиблих під Смоленськом за помилки з тілами

Варшава – У польському місті Ґданськ у п’ятницю перепоховали одну з жертв смоленської катастрофи – видатну діячку «Солідарності» Анну Валентинович. Минулого тижня виявилося, що в квітні 2010-го її помилково поховали в чужій могилі. Історія з повторним похороном Валентинович струсонула польське політичне життя. Деякі родичі загиблих у катастрофі президентського літака підозрюють, що помилок під час ідентифікації жертв катастрофи було більше. На адресу чинної польської влади посипалися звинувачення у недбалості в процесі розслідування причин трагедії й запопадливості перед Росією.

Підозри родини Анни Валентинович у тому, що в її могилі похований хтось інший підтвердила експертиза ДНК. Із невідомих причин у труні Валентинович опинилося тіло іншої жінки, яка також загинула в смоленській авіакатастрофі. Перепоховання легендарної діячки Солідарності спричинило політичний скандал.

Польська опозиція вимагає повторного розслідування причин смоленської катастрофи. Опозиціонери твердять, що грубі помилки під час ідентифікації тіл загиблих підтверджують їхні підозри у тому, що слідство в справі аварії президентського літака проводилося недбало. Свої претензії до уряду висловили й деякі родичі загиблих під Смоленськом. Депутат Яцек Свят, дружина якого загинула на борту сумнозвісного ТУ-154, з парламентської трибуни говорив про свої сумніви. Тепер він не впевнений, що в могилі, на яку він приходить уже два роки й справді похована його дружина.

Влада виправдовується

Представники польської влади: прем’єр-міністр, генпрокурор, спікер парламенту – намагаються пояснити причини помилок, що траплялися під час ідентифікації тіл. За словами Дональда Туска, помилки могли трапитися з огляду на масштаби акції ідентифікації загиблих, в якій були задіяні сотні людей. Дональд Туск попросив у родин загиблих пробачення за недогляд у такій важливій справі.

Спікер польського парламенту Ева Копач, яка в 2010-му була міністром охорони здоров’я, каже, що, мабуть, занадто довіряла російській стороні. Росіяни, каже вона, запевняли, що вони ретельно шукають рештки тіл загиблих на місці трагедії. Копач згадує, що до Москви, де відбувалася ідентифікація померлих, зі Смоленська систематично привозили фрагменти трупів у мішках.
Мені відповіли, що територію катастрофи перекопують і привозять частини тіл, які там знаходять
Ева Копач

«На запитання, що це таке, і звідки це, мені відповіли, що територію катастрофи перекопують і привозять частини тіл, які там знаходять, – згадує Ева Копач. Повірте мені, я не мала підстав, щоб їм недовіряти, бо я не була в Смоленську. Єдиною моєю помилкою було те, що я повірила в ці слова».

У свою чергу генеральний прокурор Польщі Анджей Серемет твердить, що помилки в процесі розпізнавання тіл сталися з вини родичів загиблих. Мовляв, не всі впізнали своїх рідних.

Хто каже правду?

Дочка загиблого в авіакатастрофі Леха Качинського Марта Качинська вважає, що Ева Копач повинна відповісти за допущені у 2010-му помилки й піти з посади спікера парламенту. Марта Качинська каже, що вона не приймає слів вибачення Дональда Туска, тому що він погано висловлюється про її покійного батька. Вона також не погодилася зі словами генпрокурора Серемета, який відповідальність за помилки при ідентифікації покладає на родичів загиблих.

«Сьогодні я мала можливість ознайомитися з висловлюваннями сімей, про які згадує прокурор Серемет, з них видно, що пан Серемет розминається з правдою. Мені дуже прикро, я приголомшена тим, що відбувається», – сказала Качинська.

Перепоховання Анни Валентинович не обійшлося без інциденту. Польські опозиціонери прийшли на похорон із прапором, на якому виднів напис «Це був замах». Рідні Валентинович заявляють, що польський прем’єр Дональд Туск повинен покрити кошти перепоховання зі власної кишені.