МЗС України не коментує резолюцію Сенату США щодо Тимошенко

У Міністерстві закордонних справ України не вважають за доцільне коментувати резолюцію Сенату США.

Прес-служба відомства вказує на «декларативний, необов’язковий характер документа» і твердить, що «важко серйозно сприймати документ, прийнятий за процедурою, яку з усією дипломатичною стриманістю можна назвати, як мінімум, сумнівною».

«Друзі команди Тимошенко зробили все для того, щоб закинути в український інформаційний простір черговий сфальсифікований привід для гучних безпідставних дискусій і дискредитації майбутніх парламентських виборів. Ці зусилля суперечать національним інтересам України і приречені на провал», – підкреслили в прес-службі МЗС, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Сенат США 21 вересня підтримав резолюцію щодо України. Документ містить заклик до уряду України «звільнити Тимошенко, щоб забезпечити їй своєчасний доступ до медичної допомоги», а також «провести жовтневі парламентські вибори справедливо і прозоро відповідно до стандартів ОБСЄ».

Також Сенат США «закликає Державний департамент запровадити візові санкції щодо осіб, відповідальних за позбавлення волі та жорстоке поводження з пані Тимошенко і більш як десятком політичних лідерів, пов’язаних з Помаранчевої революцією 2004 року».

Раніше у коментарі Радіо Свобода помічник державного секретаря США з європейських і євразійських справ Філіп Ґордон заявив, що наразі Вашингтон не вважає, що суворі санкції проти української влади були б дієвими. Водночас він сказав про паузу у двосторонніх відносинах через справу Тимошенко.

Українські дипломати оцінювали рішення закордонного комітету Сенату США, заявивши, що воно відображає позицію лише двох осіб, «відомих своїми симпатіями до української опозиції».