Донецькі винахідники хочуть отримати грант у Microsoft, щоб допомогти глухонімим

Донецьк – Донецькі винахідники, які цього літа вибороли перше місце на конкурсі Imagine Cup, що проходив у Сіднеї в Австралії, продовжують працювати над власним проектом. Йдеться про винахід Enable Talk –рукавицю, здатну розпізнавати та озвучувати жести мови глухонімих за допомогою смартфону. Компанія Microsoft зацікавилася концептом, і хлопці вже подали туди заявку на отримання гранту.

Розробники з команди quadSquad на чолі з капітаном Антоном Степановим здобули перше місце у номінації «Розробка програмних проектів» завдяки своєму винаходу – рукавиці, яка перекладає мову жестів у слова. Взяти участь у конкурсі їм порадили в комп'ютерній академії «Шаг», де вони й досі навчаються.

Your browser doesn’t support HTML5

Донецькі винахідники та їхній Enable Talk


Ми представляли свою країну, дуже пишалися виграшем

Молоді хлопці захоплюються IT-індустрією та пов’язують із нею своє майбутнє, говорить Антон Степанов, капітан команди.

«Ми представляли свою країну, дуже пишалися саме виграти, пишалися, що всі дізналися, що ми з України. Більше того, ми зачепили достатньо соціальну тему. Ми визначили ці проблеми на весь світ, визначили, що є така проблема, і що у добу технологій існує рішення подібне нашому, яке, можливо, буде, реалізоване». Студенти самі вклали немалі кошти у власний проект. Тепер же вони подали заявку на отримання гранту від компанії Microsoft, щоб займатися тільки своїм винаходом, вони хочуть отримати до 100 тисяч доларів США.

Як виникла ідея?

Один із членів команди Валерій Ясаков розповів Радіо Свобода, як виникла ідея настільки соціального винаходу. За його словами, робота над задумом, напевно, зайняла відсотків 40-30 роботи над проектом.

«Сучасний технологічний прогрес дозволив нам використовувати датчики для схоплення руху, захоплення згину пальців, ми зупинилися на цьому й почали це розвивати. У нашого члена команди мати працює у спортивному комплексі, й там є група, де займаються лише глухонімі діти. У них спеціальний тренер. Люди просто не здаються. Достатньо складно уявити собі світ без звуків, без мови. Але при цьому вони досягають таких висот», – каже Ясаков.

Хлопці кажуть, що рукавицею та самою ідеєю дуже зацікавилися у Японії, вони вже отримують листи звідти з повідомленнями про початок роботи в подібному напрямку. Що ж стосується отримання патенту на винахід, то це досить дорога процедура, тому команда сподівається на грант. Гроші потрібні й на доробку проекту для того, щоб запустити його у промислове виробництво. Адже команда постійно працює над покращенням роботи пристрою. Що ж стосується реакції влади, то голова Донецької ОДА запросив юнаків на IT-форум, щоб привітати із перемогою. Однак на фінансування з боку держави команда не сподівається. Хлопці розраховують передусім на власні сили.