МАГАТЕ засуджує Іран за відсутність співпраці

Міжнародне агентство з атомної енергії ухвалило в четвер резолюцію, в якій засудило Іран за відсутність повної співпраці щодо його суперечливої ядерної програми.

У резолюції висловлено серйозне занепокоєння тим, що Іран продовжує діяльність для збагачення урану і отримання важкої води.

МАГАТЕ також закликало Іран допустити ядерних інспекторів до закритих частин військового комплексу Парчин, у яких, як підозрюють, попередніми роками Іран здійснював роботи, пов’язані зі створенням ядерної зброї.

Резолюцію, яку підтримали 31 з 35 країн-членів Ради директорів МАГАТЕ, запропонували США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція і Німеччина – шість країн, які ведуть із Іраном власні переговори щодо його ядерної програми, поряд із такими ж переговорами МАГАТЕ.

Посол Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє назвав резолюцію ще однією спробою Заходу політизувати кризу навколо іранської ядерної програми.

Наприкінці минулого місяця МАГАТЕ оприлюднило звіт, у якому звинуватило Іран у підготовці до розширення виробництва збагаченого урану, а також у перешкоджанні розслідуванню ймовірної попередньої діяльності за іранською ядерною програмою на підземному військовому об’єкті Парчин, де нині вочевидь ліквідовують сліди такої діяльності.

Іран заявляє, що потребує високозбагачений уран для свого дослідного реактора медичного призначення, і заперечує підозри світу, що він під прикриттям заяв про мирну ядерну програму таємно створює ядерну зброю, але доказів мирного, за його словами, характеру своєї ядерної програми, яких вимагає міжнародна спільнота, не надає.