Україна вийде на близькосхідні ринки завдяки Туреччині?

Your browser doesn’t support HTML5

Зустріч Віктора Януковича з Раджепом Ердоганом

Київ – Україна й Туреччина активно розвивають свою стратегічну співпрацю. Про це заявили у четвер в Києві Президент України та турецький прем’єр у рамках другого засідання українсько-турецької Стратегічної ради. Спільна діяльність між двома державами, за їхніми словами, може поліпшити інвестиційну привабливість країн, вирішити енергетичні проблеми, а також сприяти членству України і Туреччини в міжнародних організаціях. Водночас експерти наголошують на важливості такої співпраці. Кажуть, що вона відкриває нові шляхи розвитку, яких не може дати Україні Європа чи Росія.

Запровадження спрощеного режиму поїздок між Україною й Туреччиною та реалізація інфраструктурних проектів до Євро-2012 – одні з головних досягнень українсько-турецької співпраці цього року. Про це у рамках другого засідання українсько-турецької Стратегічної ради заявив Президент України Віктор Янукович.

За його словами, наразі розвитку двостороннього стратегічного співробітництва між Україною та Туреччиною приділяється велика увага. Окрім угоди про вільну торгівлю, яку країни планують підписати до кінця року, їх взаємний інтерес торкається транспортної сфери, сфери ІТ-технологій та, зокрема, енергетичної галузі.
Питання безумовно лежить у площині диверсифікації постачання енергоносіїв і використання транзитних шляхів і України, і Туреччини
Віктор Янукович

«Ми будемо відпрацьовувати найбільш ефективні енергетичні проекти. Ця тема є постійною у наших стосунках. Цей напрямок для наших країн є дуже перспективним. Питання безумовно лежить у площині диверсифікації постачання енергоносіїв і використання транзитних шляхів і України, і Туреччини», – наголосив Янукович.

Він також зауважив, що між Україною та Туреччиною наразі ведуться переговори щодо будівництва терміналу прийому скрапленого газу. Для обох держав це цікаво і з точки зору перспектив, і з точки зору експлуатації каналу, який сьогодні перевантажений, наголосив Президент України.

Україна і Туреччина хоче інвесторів

Між тим прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган вважає, що українсько-турецька співпраця повинна бути спрямована і на покращення інвестиційного клімату держав.

«Сьогодні наш торговий об’єм складає 6 мільярдів доларів і до 2015 року ми плануємо збільшити його до 20 мільярдів. Нам необхідно популяризувати наші країни для іноземних інвесторів. Особливу увагу маємо звернути на прокладення альтернативних шляхів через Чорне море та розвиток портової інфраструктури України», – каже він.

Водночас, турецький прем’єр наголосив: Туреччина буде підтримувати кандидатуру України на тимчасове членство у Раді безпеки ООН у 2016-17 роках. Водночас він висловив сподівання, що і українська сторона надасть підтримку в питанні тимчасового членства Туреччини у цьому об’єднанні у 2015-16 роках.

Туреччина наблизить Україну до Сходу – парламентар

Взаємний інтерес в енергетичній сфері, а також торгово-економічних і високотехнологічних питаннях зумовлений тим, що Україна й Туреччина – найбільші представники у басейні Чорного моря. Про це говорить керівник групи з міжпарламентських зв’язків із Туреччиною Євген Кобряк. При цьому він наголошує, що на євроінтеграцію чи співпрацю з Росією ці стосунки не впливають.
Туреччина – це вихід на близькосхідні ринки, Південно-Східну Азію
Євген Кобряк

«Туреччина – це вихід на близькосхідні ринки, Південно-Східну Азію. Якщо дійсно був би побудований термінал скрапленого газу в Україні, це було б дуже вигідно і для України, і для Європи, але з Туреччиною ми повинні домовитися, щоб були пропущені танкери через Босфор. Можливо, буде поглиблення діалогу про збільшення товарообігу, обговорення стратегічних параметрів стосовно енергетичної безпеки», – зазначає Євген Кобряк.

Наразі ж турецький прем’єр-міністр Реджеп Ердоган перебуває в Україні з робочим візитом. Очікується, що разом із Президентом України Віктором Януковичем він відкриє пленарну частину Дев’ятої зустрічі Ялтинської європейської стратегії, що відбудеться 14 вересня у Криму.