Держдума Росії спробувала позбавити мандата опозиційного Гудкова

Колишній агент КДБ, полковник ФСБ у запасі Геннадій Гудков нині є активним учасником російського опозиційного руху

Москва – Комісія Державної думи Росії у середу спробувала розглянути справу Геннадія Гудкова, якого підозрюють у підприємництві, що несумісне зі статусом депутата. Однак позбавити мандата депутата від «Справедливої Росії», відомого своєю участю в акціях опозиції, не вдалося. За підсумками засідання призначили перевірку.

56-річний колишній агент КДБ, полковник Федеральної служби безпеки у запасі Геннадій Гудков нині є активним учасником російського опозиційного руху. Офіційною підставою для позбавлення його депутатських повноважень став запит Слідчого комітету Росії, який заявляє про підтвердження даних про «незаконну» участь Гудкова у підприємницькій діяльності в Росії і за кордоном. Це з’ясувалося під час перевірки заяви громадянина Болгарії Івайло Зартова.

Російська Генпрокуратура попросила достроково позбавити Геннадія Гудкова депутатських повноважень. При цьому на Гудкова не завели кримінальної справи. Поки немає остаточних висновків і в Державній думі.

«Слідчим комітетом зафіксовані певні порушення нашим колегою Геннадієм Гудковим закону про статус депутата. Зокрема, там є матеріали минулого скликання і є матеріали, які свідчать про дії, які виходять за рамки депутатських повноважень вже у цьому скликанні. Ми вирішили провести перевірку», – пояснює голова комісії з перевірки достовірності відомостей про доходи депутатів Володимир Васильєв.

Бізнес-інтерес Гудкова

За версією Слідчого комітету, Гудкова треба притягнути до відповідальності за те, що паралельно із законотворчою діяльністю він брав участь в управлінні Приватним охоронним підприємством «Пантан». Втім, прихильники Гудкова знайшли серед депутатів «Єдиної Росії» понад 20 законодавців, які так само, як і Гудков, мають бізнес-інтереси.

Один із членів думської комісії, депутат від КПРФ Володимир Поздняков зауважив, що влада мститься Гудкову за його опозиційну діяльність:
Ставлення до Гудкова особливе, як до опозиціонера
Володимир Поздняков

«Звичайно, ми проти вибіркової перевірки тих чи інших депутатів, тому що за деклараціями, які ми маємо, зрозуміло, що багато депутатів є членами різних комерційних організацій, мають акції, а перевірка сьогодні проходить тільки стосовно однієї людині. Ставлення до Гудкова особливе, як до опозиціонера».

Чи відберуть у Гудкова мандат?

Опальний депутат сам запропонував членам комісії призначити перевірку. В інтерв’ю Радіо Свобода Геннадій Гудков висловив сподівання, що через п’ять днів, коли підсумки перевірки будуть оголошені і комісія ухвалить рішення, громадський інтерес до цієї справи не зменшиться.
Всередині самої влади є різні точки зору і вони між собою ведуть досить серйозну боротьбу
Геннадій Гудков

«Це говорить про те, що всередині самої влади є різні точки зору і вони між собою ведуть досить серйозну боротьбу. Може бути, що я занадто великий оптиміст і може бути це такий єзуїтський підхід, коли «давайте не сьогодні», коли величезний інтерес ЗМІ, коли величезний інтерес громадськості, громадян Росії, давайте перенесемо на 10 вересня», – зауважив Гудков.

Якщо 10 вересня більшість членів комісії проголосує за позбавлення Геннадія Гудкова депутатських повноважень, то вже 12 вересня, на пленарному засіданні Держдуми, всім депутатам теж рекомендуватимуть позбавити Гудкова мандата. І якщо це станеться, то під час запланованої на 15 вересня нової акції протесту російської опозиції на Геннадія Гудкова вже не буде поширюватися депутатська недоторканність.