Чи стане будівництво нового укриття на ЧАЕС причиною аварії?

Київ – На Чорнобильській АЕС може статися нова аварія, якщо будівництво нового укриття над четвертим енергоблоком буде й надалі відбуватися без належного міжнародного контролю, кажуть експерти. Так вони відреагували на повідомлення прес-служби ЧАЕС про те, що під час огляду нової вентиляційної труби четвертого енергоблоку фахівці виявили 14 тріщин зварних з’єднань. Причини виникнення дефектів та його можливі наслідки тепер з’ясовують представники організацій, причетних до виконання проекту та група українських науковців.

Нині на об’єкті «Укриття» відбувається розслідування причин виникнення тріщин у новій вентиляційній трубі. Його проводять представники організацій проектувальника, підрядника та замовника нового укриття. Про це повідомили у прес-службі держпідприємства «Чорнобильська АЕС».

Дефекти у новій вентиляційній трубі можуть бути наслідком як недостатньої кваліфікації будівельників, так і розкрадання коштів, відзначив у коментарі для Радіо Свобода експерт з питань Чорнобиля Олександр Наумов.

Викинули дуже великі гроші, а тут виявляється, що якісь недоліки є. Це означає, що люди, напевно, витрачали не всі гроші на будівництво
Олександр Наумов
«Я бачив ці тріщини, я бачив ті місця, де немає болтів. Люди отримали гроші, люди будували, люди гарантували. Дуже небезпечно, коли може зруйнуватися саркофаг. Ще небезпечніше, коли може зруйнуватися новий конфайнмент, де покриття зроблене з якогось пластику. Викинули дуже великі гроші, а тут виявляється, що якісь недоліки є. Це означає, що люди, напевно, витрачали не всі гроші на будівництво. Це нехай розбираються правоохоронці», – сказав Наумов.

За повідомленням прес-служби Чорнобильської АЕС, крім представників організацій проектувальника, підрядника та замовника, до з’ясування причин виникнення тріщин у конструкції та можливих наслідків цього залучені представники Українського науково-дослідного та проектного інституту сталевих конструкцій імені Шимановського та Інституту електрозварювання імені Патона Національної академії наук.

Кожен етап зведення конфайнмента має контролюватися – Заєць

Незалежні експерти такого рівня, а також їхні іноземні колеги мають бути постійними наглядачами за процесом будівництва нового саркофага, зауважив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат Іван Заєць.

Має бути не тільки дуже прискіпливий аналіз самого проекту, а має бути прискіпливий нагляд за самим будівництвом
Іван Заєць
«Має бути не тільки дуже прискіпливий аналіз самого проекту, а має бути прискіпливий нагляд за самим будівництвом. І тут, мені здається,треба, щоб були і міжнародні експерти, і українські експерти. Кожен етап зведення нового конфайнмента має контролюватися саме у плані будівництва. Треба залучати незалежних експертів, міжнародні компанії», – вважає Заєць.

Як повідомила прес-служба АЕС, нову вентиляційну трубу споруджують з метою демонтажу тією, яка вже існує. Стара труба заважає покрити новим саркофагом зруйнований блок ЧАЕС. Вартість проекту – понад 1 мільярд євро. Він фінансується Чорнобильським фондом «Укриття», розпорядником якого є Європейський банк реконструкції та розвитку. Запланований термін експлуатації нового саркофага – 100 років.

Роботи з будівництва нової вентиляційної труби виконує консорціум «Укриття» у складі російського ЗАТ «Атомстройекспорт» та українського ПрАТ «Укренергомонтаж».