Захист готовий довести Європі порушення у справі Тимошенко – Власенко

Захисник Юлії Тимошенко, депутат Верховної Ради Сергій Власенко

Захист Юлії Тимошенко сподівається на задоволення Європейським судом з прав людини скарги на порушення чотирьох статей відповідної Європейської конвенції. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив захисник екс-прем'єра Сергій Власенко.

Він нагадав, що 28 серпня розташований у Страсбурзі суд розглядатиме порушення у справі Тимошенко чотирьох статей Європейської конвенції з прав людини.

«Ідеться про третю статтю – нелюдське поводження, п’яту статтю – незаконність затримання і тримання під вартою. Ця стаття розглядатиметься разом зі статтею 18, яка передбачає політичні мотиви переслідування. Також ідеться про статтю 8 – втручання в особисте і приватне життя», – повідомив Власенко.

Водночас скарга щодо незаконності вироку у «газовій» справі під час цього слухання не розглядатиметься, оскільки ще немає рішення Вищого спеціалізованого суду України з цього питання, наголосив адвокат.

«У нас є достатньо доказів, які підтверджують порушення за заявленими чотирма статтями. Ми очікуємо, що буде визнано порушення українською владою цих статей. І це означатиме, що буде юридично визнаний факт політичного переслідування Тимошенко», – додав Сергій Власенко.

Він також зазначив, що грошова компенсація за рішенням Європейського суду його підзахисну не цікавить.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі за звинуваченням у перевищенні влади під час укладення газових угод із Росією 19 січня 2009 року.