У діалозі з ЄС влада України не повинна використовувати слово «ціна» – польський політик

Варшава – Незалежно від того як саме розвиватиметься ситуація в Україні, Польща всіляко підтримуватиме українське громадянське суспільство. Зокрема, Варшава домагатиметься, щоб ЄС скасував візовий режим із Україною. У цьому переконаний польський політик Марцін Свенціцький, депутат польського парламенту, член правлячої в країні коаліції. Свого часу Свенціцький був одним із організаторів переговорного процесу про умови вступу Польщі в ЄС, він координував допомогу польського уряду Україні у справі економічної трансформації. З нагоди Дня Незалежності України політик відповів на кілька запитань Радіо Свобода.

– У День Незалежності України Президент Віктор Янукович заявив, що курс української держави на євроінтеграцію залишається незмінним, та він не збирається його реалізовувати будь-якою ціною. Зокрема Янукович не збирається платити за інтеграцію з ЄС втратою незалежності, економічними або територіальними поступками, також він виступив проти втручання у внутрішні справи Києва. Яку, на Вашу думку, ціну Україна повинна заплатити за європейську інтеграцію?
Європа не вимагає чогось більшого, ніж дотримання засад демократії та громадянських свобод, обов’язкових у Євросоюзі. Це важко назвати ціною, це умова

– Передусім я не вживав би такого слова, як «ціна». Дотримання європейських стандартів прав людини, які стосуються судових процесів, вільного вибору під час голосування – це не ціна. Це те, від чого українське суспільство тільки виграє. А Європа не вимагає чогось більшого, ніж дотримання засад демократії та громадянських свобод, обов’язкових у Євросоюзі. Це важко назвати ціною, це умова. Натомість якщо йдеться про економічні питання, то, очевидно, завжди є якісь витрати, пов’язані з пристосування національного ринку до спільного європейського. Але ж вигода від євроінтеграції набагато більша ніж витрати з нею пов’язані. Приклад усіх інших європейських країн, які вступили в Євросоюз, показує, що вигода від членства в ЄС, від дотримання європейських стандартів набагато перевищує витрати, пов’язані з економічною трансформацією.

– Із нагоди нинішнього свята ув’язнений колишній український прем’єр Юлія Тимошенко звернулася до українців із закликом не віддавати Україну «окупантам» та «диктаторам». Як із польської перспективи виглядає теперішня ситуація навколо Тимошенко?
Те що діється навколо Тимошенко, а також навколо Луценка, нас непокоїть

– Те що діється навколо Юлії Тимошенко, а також навколо Юрія Луценка, нас непокоїть. Не дотримуються стандарти ведення судового процесу, питання захисту, документації, аргументації обвинувачення. Тимошенко висувають такі звинувачення за які в Євросоюзі може судити Конституційний суд, а не кримінальний. Саме це нас дуже дивує. Крім цього, нас непокоїть тиск на незалежні ЗМІ, використання органів державної адміністрації у виборчій кампанії. Усе це нижче стандартів не тільки Євросоюзу, але й ОБСЄ, членом якого є Україна. За таких обставин годі собі уявити щоб Угода про асоціацію ЄС із Україною була ратифікавана парламентами 28 країн Євросоюзу.

– Які сподівання Ви пов’язуєте з місією спостерігачів за судовими процесами над колишніми українськими урядовцями від Європейського парламенту – Александра Квасневського та Пета Кокса?
Польща і надалі робитиме все можливе для того щоб ЄС скасував візовий режим з Україною

– Ми не втрачаємо надії, що в Україні почнуть дотримуватися європейських стандартів. Місія Кокса та Кваснєвського – це спроба мобілізації в цьому напрямку. Це місія людей дружньо налаштованих щодо України, щодо її прагнень, це місія людей, які знають проблеми України. Вони хочуть допомогти Україні. Буде дуже сумно, якщо їм це не вдасться. Та що б не трапилося, поляки надалі залишатимуться зацікавленими у тому, щоб Україна рухалася в напрямку європейських цінностей – і в економіці, і в сфері прав людини. Інакше кажучи, незважаючи на те, як саме розвиватиметься ситуація в Україні, ми хочемо, щоб розвивалися тісні контакти між нашими суспільствами, навіть якщо ці контакти будуть ускладнюватися між владою країн. Це не змінить бажання польського уряду та суспільства поглиблювати обмін між навчальними закладами, установами, регіонами, неурядовими організаціями. Польща і надалі робитиме все можливе для того щоб ЄС скасував візовий режим з Україною.

– Якщо парламентські вибори в Україні будуть недемократичними, то чи варто очікувати з боку ЄС санкцій щодо українських високопосадовців?

– Про це питання у Польщі дискутували, але на даний момент переважила думка, що для таких санкції не час. А що буде після виборів – мені важко сказати.