Музей шістдесятництва і Музей історії Києва представили перші виставки у нових приміщеннях

Your browser doesn’t support HTML5

У Києві два музеї презентували перші експозиції

Київ – У столиці свої перші експозиції представили одразу два музеї: Музей історії Києва та Музей шістдесятництва. Відкриття виставок приурочили до Дня незалежності України. Для працівників музеїв ця подія важлива ще й тому, що один із них чекав на приміщення 8 років, а інший – близько 20.

Музей історії міста Києва вперше відкрили 1982 року. До 2004 року він розташовувався у Кловському палаці, а потім фонди музею перевезли до Українського дому і закрили для відвідувачів. Тепер мешканці та гості міста знову можуть оглянути артефакти різних періодів історії Києва. Серед них – археологічні пам’ятки, предмети побуту та особисті речі видатних киян.

Музею є що показати, адже доля у міста – непроста, вважає Анатолій Збанацький, заступник генерального директора музею з наукової роботи.

«Його палили, нищили, руйнували, забирали в полон його жителів, але щоразу Київ відроджувався. Це завдячуючи тим киянам, які за рахунок своєї праці відбудовували це місто. Недаремно експозиція нашого музею починається з плімфи – стародавньої цеглини. Цеглина до цеглини – і було побудовано те, що нині є навколо нас», – розповідає він.

Незважаючи на те, що нове приміщення потрібно було пристосовувати для музею, для збереження експонатів створили усе можливе, розповідає головний зберігач фондів Людмила Сургай.

«Це найсучасніший музей в Україні. Тут є відеоспостреження, тут є клімат-контроль, тут є локальна сигналізація і багато інших речей, яких потребує система музейної безпеки», – зауважує вона.

Новий Музей історії Києва


«Шістдесятники – це актив, який ще є і буде»

Інший музей, що розпочав свою роботу у середу, чекав на приміщення ще з 90-х років. Ідея створити Музей шістдесятництва належить громадському діячеві та політв’язню, покійній Надії Світличній. У травні цього року його офіційно відкрили, однак перша експозиція з’явилась лише зараз. Весь цей час працівники музею власним коштом закінчували ремонт у приміщенні.

В експозиції музею – особисті речі дисидентів, колекція самвидаву, архівні документи, що засвідчують репресії радянської влади, та картини. На відкритті виставки представник цього покоління, письменник Іван Драч зауважив, що до явища шістдесятництва не слід ставитися як до такого, що давно відійшло до минулого.

«Шістдесятники – це такий актив, який ще є і буде. Якщо ми вдаватимемося до старовини, то тут замість Музею шістдесятництва буде музей Столипіна. Ми повинні дуже пильнувати те, що відбувається», – вважає письменник.

Музей історії міста Києва розташований за адресою вул. Б. Хмельницького, 7, а Музей шістдесятництва – на вул. О.Гончара, 33.