У Польщі 28-річний аферист нагрів руки на довірі тисяч осіб

Варшава – У Польщі спалахнув скандал, спричинений діяльністю небанківської кредитної установи «Амбер Ґолд». Тисячі поляків, які довірили свої заощадження цій структурі, кажуть, що їх обдурили. Вони побоюються, що назавжди втратили свої заощадження. У дуже незручній ситуації опинилися відомі у Польщі люди, які співпрацювали з «Амбер Ґолд». У центрі скандалу – власник цієї установи, так званого парабанку – 28-річний мешканець Ґданська, якого польська преса назвала «генієм пройдисвітів», таким собі місцевим Остапом Бендером.

Польські опозиційні партії вимагають, щоб діяльністю «Амбер Ґолд» негайно зайнявся парламент країни. Вони говорять, що під прикриттям цієї установи діяла шахрайська фінансова піраміда. Політики обурені тим, що ця велика фірма займалася незаконною діяльністю фактично під носом у державних контролюючих органів.

Упродовж трьох років «Амбер Ґолд» заохочував громадян Польщі вкладати їхні гроші в золото під дуже високі відсотки. Філії установи, немов гриби після дощу, з’являлися по всій країні. Внаслідок своєрідної золотої лихоманки, якою заразилися тисячі поляків, фірма стрімко збагачувалась. Вона навіть придбала комерційні авіалінії, які конкурували з державним авіаперевізником.

Крім цього, псевдобанк займався меценатською діяльністю і намагався співпрацювати з відомими в Польщі людьми. Зокрема, з дочірньою фірмою «Амбер Ґолд» співпрацював син польського прем’єра Дональда Туска Міхал Туск. У контексті справи парабанку згадується також ім’я польського екс-президента Леха Валенси. Річ у тім, що «Амбер Ґолд» співфінансував реалізацію художнього фільму «Валенса», який знімає відомий режисер Анджей Вайда.

Список ошуканих збільшується

У липні цього року в «Амбер Ґолд» почалися проблеми. Установа припинила діяльність своїх авіаліній, а згодом і відділень банку. Обурені клієнти, які взяли парабанк в облогу, не змогли отримати своїх вкладених у золото грошей.

Справою зайнялися прокуратура і Агенство національної безпеки. Правоохоронці говорять, що до них уже зголосилися понад 800 потерпілих, які загалом вклали у структуру 52 мільйони злотих, тобто 13 мільйонів євро. Причому, наголошують у прокуратурі, цей список ошуканих клієнтів постійно збільшується.

Опозиційні фракції польського Сейму вважають, що справу «Амбер Ґолд» потрібно розглядати на закритих засіданнях парламентської комісії. Про це говорить Маріуш Блащак, голова парламентської фракції «Право і справедливість».

«Ми переконані, – каже Блащак, – що створення слідчої комісії – це єдина можливість, щоб з’ясувати аферу спілки «Амбер Ґолд», щоб з’ясувати всі обставини виникнення цієї установи, яка спричинила те, що тисячі поляків втратили свої заощадження, часто заощадження всього свого життя».

Пройдисвіт діяв не сам?

На думку Збіґнєва Зьобри, голови партії «Солідарна Польща», внаслідок діяльності «Амбер Ґолд» у Польщі потерпіли 100 тисяч осіб.

А депутат Сейму Анджей Романек запитує: як могло статися, що пройдисвіти безкарно діяли у масштабах цілої держави? «Виникає принципове запитання: чи це справді лише грандіозна неповороткість державних органів, чи, можливо, а це було б жахливо, що це певна цілеспрямована діяльність? Чи не було над злочинцями якоїсь охоронної парасольки?» – зауважує парламентарій.

У польські ЗМІ потрапила інформація про те, що величезні суми з «Амбер Ґолд» начебто вивезені до Німеччини. Як припускають польські журналісти, 28-річний власник парабанку міг діяти у змові з європейською мафією.