Прокурор назвала Тимошенко… «президентом»

Прихильники Тимошенко вимагають звільнення Юлії Тимошенко, Київ, 21 серпня 2012 року

Київ – Вищий спеціалізований суд тримає у таємниці день і час, коли саме він оголосить рішення щодо скарги Юлії Тимошенко на вирок Печерського районного суду Києва у справі газових контрактів із Росією. У вівторок суд оголосив перерву в засіданні на невизначений термін. Адвокати колишнього Прем’єр-міністра бачать у цьому спроби чинної влади маніпулювати з часом і змістом ухвали щодо Тимошенко. Зі свого боку, представник державного обвинувачення звинуватила в маніпуляціях Юлію Тимошенко та її захист. При цьому обмовилася і назвала Тимошенко «президентом».

У дворі Вищого спеціалізованого суду із розгляду цивільних і кримінальних справ перебувало близько тисячі людей. В їхніх руках були прапори блоку «За Батьківщину» і портрети Юлії Тимошенко. Вони скандували «Юлі – волю!». На вході до суду – кілька рівнів охорони. Так слухали скаргу екс-прем’єра Юлії Тимошенко на рішення Печерського суду, який у жовтні минулого року дав їй 7 років в’язниці за те, що вона нібито незаконно впливала на підписання газових угод із Росією 2009 року.

Адвокати Тимошенко не мали правових аргументів щодо її невинуватості, і тому використовували аргументи політичні, заявила на засіданні представник Генпрокуратури Оксана Дрогобицька.

У січні 2009 року тодішній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко змусила «Нафтогаз» передчасно підписати угоду про постачання газу з російським «Газпромом», заявила Дрогобицька.

«Україна могла і далі використовувати газ зі сховищ і домагатися від Росії вигіднішої ціни на газ. Однак Тимошенко дала керівнику «Нафтогазу» Дубині директиви про підписання угод», – зазначила прокурор Дрогобицька.

Your browser doesn’t support HTML5

Вищий спеціалізований суд, справа Юлії Тимошенко


«Суддю Кірєєва звинувачували в тому, що він виконує замовлення Президента Тимошенко» – прокурор

За словами прокурора, ці дії прем’єра завдали державі збитків через високу ціну на газ та низьку плату з боку Росії за транзит блакитного палива українськими газогонами на загальну суму близько півтора мільярда доларів. Раніше захист Тимошенко спростував ці дані, заявивши про те, що навпаки – Україна зекономила кошти.

Прокурор відчутно хвилювалася, і, зрештою, помилилася, назвавши Тимошенко Президентом.

Your browser doesn’t support HTML5

Прокурор назвала Тимошенко «президентом»

«Адвокати некоректно поводилися в суді, безпідставно звинувачували суддю Родіона Кірєєва в тому, що він виконує замовлення Президента Тимошенко…».

Присутні зустріли ці слова оплесками, а суддя Станіслав Міщенко вперше за увесь час розгляду справи Тимошенко зробив прокурору зауваження.

«Суд взяв для написання вироку невизначений термін, щоб маніпулювати» – Власенко

Вислухавши аргументи обох сторін, Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ оголосив перерву для ухвалення рішення. Але головуючий у справі Станіслав Міщенко не повідомив, як довго триватиме перерва.

«Перерва оголошена для підготовки тексту рішення суду. Про час оголошення рішення суд повідомить всіх учасників процесу завчасно», – сказав Міщенко.

У відповідь на ці слова судді захисник колишнього прем’єра і депутат від БЮТ Сергій Власенко звинуватив суд у маніпуляціях.
Cудді намагаються зманіпулювати часом і змістом ухвали. Яку, я упевнений, пишуть не вони
Сергій Власенко

«Вперше на моїй пам’яті цей суд не називає бодай приблизного часу оголошення свого рішення. Схоже, судді намагаються зманіпулювати часом і змістом ухвали. Яку, я упевнений, пишуть не вони», – зазначив захисник.

Сергій Власенко припустив, що рішення касаційної інстанції у справі Тимошенко буде не раніше середини вересня, після вироку Європейського суду з прав людини, засідання якого у справі Тимошенко заплановане на 28 серпня.

Представники Об’єднаної опозиції Олександр Турчинов та Арсеній Яценюк висловили сподівання, що Страсбурзький суд визнає Тимошенко невинуватою і зобов’яже Україну звільнити її з-за ґрат.

Читайте більше тут: