Син прем’єра Польщі в центрі скандалу. Дональд Туск пояснює

Прем’єр-міністр Дональд Туск

Варшава – Син польського прем’єр-міністра Дональда Туска Міхал Туск співпрацював із фірмою, яка займалася фінансовими махінаціями. Ця інформація, оприлюднена в ЗМІ, спричинила у Польщі політичний скандал. Голова польського уряду змушений був публічно пояснювати поведінку сина. Ситуація спонукає поляків до дискусії про те, де можуть працювати діти політиків.

Де працюють близькі родичі високопосадовців? Упродовж останніх тижнів це питання стоїть у центрі уваги польських ЗМІ. Кілька днів тому об’єктом прискіпливої уваги журналістів став Міхал Туск – син польського прем’єр-міністра.

Мас-медіа зацікавилися Міхалом у зв’язку зі скандальною справою парабанку Amber Gold. Ця фінансова установа заохочувала поляків вкладати свої заощадження в золото під великі відсотки. Тепер у Amber Gold значні фінансові проблеми, тож парабанк не повертає своїм численним клієнтам вкладені гроші. Польські ЗМІ твердять, що власник цього парабанку – аферист. Резонансною справою зайнялися Агентство національної безпеки та прокуратура.

Туск-молодший поєднував непоєднуване?

Тим часом в інтерв’ю виданню Gazeta Wyborcza Міхал Туск розповів, що співпрацював із авіаперевізником OLT Express, який належав парабанкові Amber Gold. Туск-молодший, у якого семирічний досвід журналістської роботи, писав для комерційного авіаперевізника рекламні матеріали. Водночас він працював аналітиком на державному летовищі у Ґданську. За словами Міхала, батько відраджував йому співпрацювати з підозрілою фірмою, тож він намагався звести цю співпрацю до мінімуму. Втім, перш ніж синові прем’єра вдалося мінімалізувати свої контакти з непевним працедавцем, навколо Amber Gold розгорівся скандал.

Справу Міхала Туска та його одночасної співпраці з державними і нечесними комерційними установами підхопили опозиційні політики. Вони вимагають від голови уряду пояснень. Ця справа дуже важлива, твердять опозиціонери, тому що буквально кілька тижнів тому Туск оголосив війну непотизмові і кумівству.

Голова уряду підтримає сина по-батьківськи

Скликавши прес-конференцію, присвячену діяльності парабанків, прем’єр Дональд Туск розпочав її з розмови про сина. «Проблеми, в які потрапив мій син, це, серед іншого, наслідок того, що він обрав самостійну життєву дорогу. Тож, у зв’язку з цим, не міг розраховувати на те, що я буду його поводирем на цій дорозі. Для мене наслідки цього дуже болючі, та якщо виконуєш таку функцію, як я, то нема іншого виходу. Це дуже складно поєднувати роль батька і прем’єра», – говорив Дональд Туск.

Голова польського уряду наголошує, що його син у багатьох публічних виступах визнав свої серйозні помилки. Міхал, каже Дональ Туск, це чесна і сильна людина, та впродовж останніх місяців він був недостатньо розважливим. Прем’єр говорить, що, як батько, не залишить свого сина наодинці з проблемою. «Це дуже болісний урок, він платить за це високу ціну. Я вірю в те, що він упорається з цією складною ситуацією. Він може розраховувати на повну підтримку всієї родини й мою, але винятково як батька, а не як прем’єра», – зауважив Дональд Туск.

Скандал навколо Міхала Туска прокоментував екс-президент Польщі Лех Валенса. За його словами, держава мусить якось урегулювати питання, де діти високопоставлених політиків можуть працювати, а де ні.

Натомість Дональд Туск заявив, що очолюваний ним уряд створить комітет фінансової стабільності. Цей орган має зайнятися парабанками, які розхитують фінансову систему країни.