Чорнобиль і частина зони відчуження вже придатні для проживання – експерти

Частина 30-кілометрової зони відчуження Чорнобильської АЕС і саме місто Чорнобиль вже придатні для проживання людей, вважають фахівці Національної комісії з радіаційного захисту населення.

«За радіологічним показником для проживання в місті Чорнобиль фактично перешкод немає, але законодавство забороняє розміщення в зоні відчуження»,– заявив член Національної комісії з радіаційного захисту населення Олег Бондаренко.

«Я вважаю, час вже думати про те, що частину зони можна відкривати для використання без обмежень. Це переважно південна частина», – додав він.

Так, на його думку, в Чорнобилі можна дозволити проживання для персоналу, який здійснює роботи із перетворенню об’єкта «Укриття» на екологічно безпечний об’єкт, а також обслуговуючому персоналу ЧАЕС. За його словами, згідно з медичними нормами, для персоналу допустима доза опромінення становить 20 мілізіверт на рік, але на практиці вона не перевищує 1,2 мілізіверт на рік.

Бондаренко вважає, що в зоні відчуження можна дозволити інвестиційну і господарську діяльність, зокрема, розведення великої рогатої худоби, вирощування тварин для отримання хутра, а також технічних культур, зокрема, льону.

Заступник генерального директора державної установи «Науковий центр радіаційної медицини» АМНУ Віктор Сушко також вважає, що Чорнобиль може бути заселений, але після відновлення соціальної інфраструктури.