Президент Росії підписав закон про «іноземних агентів» серед НКО

Президент Росії Володимир Путін підписав суперечливий закон, який запроваджує статус «іноземного агента» для некомерційних організацій, що отримують фінансування з-за кордону і займаються політикою, повідомила в суботу прес-служба Кремля.

За документом, який запропонувала владна партія «Єдина Росія», політичні НКО, фінансовані з-за кордону, будуть включені до спеціального реєстру. Для них передбачена, зокрема, особлива регулярна звітність, а за її недотримання – адміністративна та кримінальна відповідальність.

Цей закон пройшов усі необхідні читання в обох палатах російського парламенту менш як протягом двох тижнів. Путін висловлювався на підтримку закону і проти того, щоб переносити його розгляд на пізніший час після широкого громадського обговорення.

Багато російських НКО і правозахисники називають закон «репресивним» і заявляють, що він суперечить конституції Росії.

Занепокоєння змінами до російського закону про некомерційні організації вже висловлювали, зокрема, в Європейському Союзі чи в Сполучених Штатах Америки.

Тим часом днями до Державної думи подали на розгляд законопроект, який має зобов’язати й російські засоби інформації повідомляти, чи не отримують вони фінансування з-за кордону.