Рада безпеки ООН «загрузла» у сирійському питанні?

Нью-Йорк – У середу Рада Безпеки ООН спробує ухвалити резолюцію щодо ситуації у Сирії. Червоний Хрест уже назвав сирійські події громадянською війною. Це означає, що злочини, скоєні у Сирії, підпадають під юрисдикцію Міжнародного трибуналу, як воєнні злочини. Рада безпеки обговорює проект резолюції, запропонований Великою Британією. А Росія, яка має право вето, не підтримує цей документ.

20 липня закінчується місія спостерігачів ООН, які прибули до Сирії ще у квітні. Для продовження терміну необхідне рішення Ради безпеки. Британський проект резолюції підтримують як західні, так і багато арабськими держав. Він передбачає продовження місії спостерігачів, проте з однією умовою. Президент Сирії Башар Асад упродовж десяти днів має виконати план мирного врегулювання, автором якого є колишній генсек ООН Кофі Аннан і який передбачає негайне припинення вогню.

Попри те, що Асад погодився з цим планом ще 5 місяців тому, він і досі не виконав жодного його пункту.

Американський посол в ООН Сюзен Райс засудила дії режиму президента Асада, назвавши те, що діється у Сирії, злочином.

«Ми знову чуємо повідомлення про жахливе погіршення ситуації у Сирії внаслідок посилення насильства проти власного народу з боку режму Асада, – каже Райс. – Насильство мусить припинитися, і перехід до післяасадівської Сирії має нарешті розпочатися».

Росія проти

Британський проект резолюції Ради безпеки містить примусові пункти. Якщо сирійський уряд не виконає двох головних умов мирного плану – припинення вогню та початок політичного переходу, – тоді можна буде застосувати Статтю сьому Статуту ООН, яка передбачає каральні заходи у вигляді економічних санкцій і, як крайній крок, примушення порушника силою зброї.

Проти британського проекту резолюції виступила Росія. Вона вже раніше двічі використовувала право вето, блокуючи резолюції Ради Безпеки щодо Сирії.

«Хто б не оголошував економічні санкції, Ліга арабських країн, Євросоюз чи Сполучені Штати, вони не можуть розраховувати на підтримку Ради Безпеки, – каже посол Росії при ООН Віталій Чуркін. – Ми маємо давню проблему з односторонніми резолюціями».

На противагу британському проекту резолюції, Росія висунула свій, який передбачає лише продовження місії оглядачів ООН.