Влада готує зернову аферу – Томенко

Київ – Влада змушує аграріїв завищувати кількість зібраного зерна. Про це заявив віце-спікер парламенту Микола Томенко. За його твердженням, в Україні готується оборудка, завдяки якій влада зможе звітувати про великий врожай, попри значні пошкодження посівів зернових культур через погодні умови. Водночас у Партії регіонів заперечують таку заяву і переконують, що влада не має стосунку до врожаю, а тому не зацікавлена у завищенні відповідних показників.

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко заявляє, що влада змушує аграріїв фальсифікувати документи щодо врожаю і здавати зерно на визначені підприємства. Він зауважив, що ймовірно, по всій Україні готується «зернова афера». За словами Томенка, влада розробила механізми оборудки, за результатами якої у звітах можна буде завищити кількість зібраного врожаю зернових.

«За допомогою перевірених комуністичних методів від Сталіна до Брежнєва прозвітувати перед народом про черговий великий успіх влади Віктора Януковича», – зауважив Томенко.

Уряд за врожай не відповідає – Смітюх

Утім, член парламентського комітету з питань аграрної політики, депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх заявив Радіо Свобода, що влада не зацікавлена у звітності, оскільки не відповідає за обсяги врожаю.

«Зерно перебуває у приватній власності. Державної власності немає, тому що держава не сіє зерно. Якщо людина господар, то навіщо йому показники завищувати? Щоб податки більші платити? Тому я не думаю, що це відповідає дійсності. В разі великого урожаю від держави не так багато залежить. Погодні умови – це впливає на урожай у першу чергу. Я не думаю, що статистика має вплив на якісь показники щодо роботи уряду. На мій погляд Україна в цьому році збере приблизно на 10 мільйонів тонн зерна менше, ніж минулого року», – сказав Смітюх.

Микола Томенко повідомив, що звернеться до міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка щоб з’ясувати, чи давалася вказівка маніпулювати статистикою, зокрема, ліквідовувати ті посіви зерна, де врожаї малі чи потерпіли від негоди.

Хліб використовують для впливу на суспільство – Томич

У свою чергу почесний президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич у коментарі Радіо Свобода відзначив, що «приписки» до врожаю вже стали щорічною практикою, яка дозволяє владі маніпулювати цінами на харчові продукти та заявляти про свої досягнення.

«Це зовсім не нова ситуація. Факт, який давно має місце. До урожаю зернових минулого року приписали близько 10 мільйонів тонн «надутих». Цілком зрозуміло, що і цього року будуть приписані цифри щодо зерна. Це один з важливих факторів впливу на суспільство. Цей фактор використовується і за цієї системи влади він буде експлуатуватися», – зазначив Томич.

За словами Івана Томича, цього року в Україні можуть зібрати близько 40 мільйонів тонн зерна, а торік зібрали 58 мільйонів тонн зернових культур.