В ООН домагаються зміни позиції Росії і Китаю щодо Сирії

Кофі Аннан, посланець ООН та Ліги арабських держав з проблеми Сирії

Прага – У понеділок посланець ООН та Ліги арабських держав з проблеми Сирії, Кофі Аннан, прибув до Москви, де міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про «небезпечність» тиску на Росію з метою схвалення нового рішення Ради безпеки ООН щодо Сирії. У Пекіні подібну місію – переконати Китай у підтримці нової політики щодо Сирії – виконує Генсекретар ООН Пан Ґі Мун. Тим часом у Сирії у понеділок тривали важкі бої між урядовими та опозиційними силами.

У Дамаску цього понеділка тривали найзапекліші з початку конфлікту збройні сутички. В багатьох кварталах сирійської столиці було чути перестрілки, включно із застосуванням артилерії та мінометів.

Представники опозиції повідомили, що запеклі бої йдуть в південній частині Дамаска та в трьох кілометрах від столиці. Влада використовує проти повстанців танки і ракети. За даними Комітету Червоного Хреста, жорстокі бої також тривають у містах Ідліб, Хомс та Хама. Речник Комітету Алексіс Гіб заявив, що виникли труднощі стосовно «застосування міжнародного гуманітарного права» для захисту мирних громадян Сирії в умовах «громадянської війни».

Представник МЗС Сирії Джигад Макдісі звинуватив Захід у тискові на «мудру позицію Росії в ООН» з метою ухвалення нового рішення Ради безпеки щодо Сирії, яке б дозволило скинути владу президента Башара Асада. Офіційний Дамаск заявляє також, що повстанці, яких влада називає «терористичними групами», «не вірять у політичне рішення».

Натомість посланець ООН та Ліги арабських держав з проблеми Сирії Кофі Аннан звинуватив режим Башара Асада в небажанні підтримати мирні зусилля в країні.

Генсекретар Ліги арабських держав Набіль аль-Арабі назвав дії режиму Асада проти мирного населення Сирії «справжніми зразками етнічних чисток» та закликав ООН до застосування розділу 7 Статуту Організації, що передбачає застосування суворих санкцій проти режиму Дамаска, аж до міжнародної сили.

Росія заявляє про «шантаж»

Але Росія проти такої політики. Перед початком сьогоднішніх переговорів із Кофі Аннаном у Москві глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив на прес-конференції, що Росія, на відміну від Заходу і низки арабських країн та Туреччини, проти відсторонення від влади сирійського президента Башара Асада.

Лавров також виклав російську позицію щодо Сирії. «На превеликий наш жаль, є навіть елементи шантажу. Нам кажуть: якщо ви не дасте згоди на ухвалення резолюції з розділу 7 Статуту ООН, то ми будемо відмовлятися від місії спостерігачів. Вважаю це абсолютно контрпродуктивним та небезпечним підходом, тому, що використовувати спостерігачів ООН у якості роздрібної монети недопустимо», – зазначив керівник МЗС Росії.

Лавров також заявив, що «не реалістично» для Заходу очікувати, що Росія проситиме Башара Асада про відставку.