Захід закликає до суворіших санкції проти Асада

У Сирії, неподалік Дамаска. 2 липня 2012 року: представник опозиції тримає вживаний нею старий прапор Сирії до 1963 року, коли військовий переворот привів до влади партію «Баас» нинішнього президента Башара Асада

США, Франція, Велика Британія закликали до суворіших санкцій проти сирійського режиму і різко розкритикували Росію та Китай за їхнє перешкоджання міжнародним зусиллям з урегулювання в Сирії.

Державний секретар США Гілларі Клінтон під час виступу у п’ятницю на зустрічі «Групи друзів Сирії» в Парижі закликала ООН ухвалити резолюцію про політичний перехід у владі Сирії шляхом впровадження санкцій проти президента Башара Асада та його оточення.

Зокрема, Клінтон заявила в Парижі: «Прошу вас звернутися до Росії і Китаю і не просто закликати, а вимагати, щоб вони припинили бути пасивними спостерігачами і перейшли до активної підтримки законних прагнень сирійського народу».

В зустрічі беруть участь представники понад 100 країн і десятки представників сирійської опозиції. Росія й Китай бойкотують цю зустріч «Групи друзів Сирії» в Парижі. Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заявив, що таким чином ці дві країни беруть на себе відповідальність за невпинні вбивства мирних громадян в Сирії.

Президент Франції Франсуа Олланд закликав збільшити обсяги гуманітарного постачання до Сирії і підтримати опозицію, надавши їй засоби сучасного зв’язку.

Представники сирійської опозиції вимагають встановити над країною зону, вільну від польотів авіації сирійської влади, та вдатися до воєнної інтервенції, яка б могла покласти край кровопролиттю.