У Латвії підтримують протести проти мовного закону в Україні

Національне об’єднання «Усе Латвії! – Вітчизні і Свободі» висловило підтримку жителям України, які протестують проти ухваленого Верховною Радою закону про засади державної мовної політики.

«Російська мова стала важливою геополітичною зброєю, яку Росія використовує в зонах своїх інтересів, щоб повернути собі вплив часів імперії», йдеться в заяві «Усе Латвії! – Вітчизні і Свободі!» для ЗМІ. У документі наголошується, що російська мова отримала офіційний статус в Абхазії та Південній Осетії, а нещодавно такі ж спроби, «на щастя, невдалі», здійснювалися і в Латвії.

Подібно латиській мові у Латвії, українська мова в Україні є основою державної незалежності, мовиться в заяві. Латиське Національне об’єднання закликає українських патріотів незалежно від їхнього етнічного походження зробити усе можливе для відновлення статусу української мови як єдиної офіційної в Україні.

3 липня Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який розширює сферу застосування російської мови. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане. З цього приводу в багатьох містах України оголосили безстрокові акції протесту.