Уявити німецькі міста без трамваїв неможливо – німецький політолог

У Києві потрібно змушувати владу до відновлення трамваїв, які мають економічний сенс – Ягієлло-Шонфельдер

Чому європейці люблять трамваї? Бо те, що є трамваєм в Україні, їздило в Європі півстоліття тому. Нинішній трамвай цінують за зручність та економічність. А уявити собі велике німецьке місто без трамваїв просто неможливо, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода Ян Ягієлло-Шонфельдер, німецький політолог і консультант, який часто буває в Україні.

Трамвай у Європі пережив непрості часи. У 60-70 роках його також хотіли замінити іншими видами транспорту. Скажімо, у Лондоні трамваїв повністю позбулися. Що спричинило повернення трамваїв до європейських міст?

– Там, де я виріс, особливо в Дрездені, я не можу уявити це місто без трамваїв. А щодо причин повернення: вони лежать і в економічній, і в екологічній площині. Повернемося до 80-х років минулого століття. У Парижі трамваї були скасовані, а зараз трамвай повернувся до Парижа. Німецькі спеціалісти з транспорту підрахували, що трамвайна лінія починає бути прибутковою, якщо нею користується 4 тисячі людей. Але цієї кількості людей недостатньо для того, щоб будувати метро. Наприклад, у Дрездені півмільйона мешканців. Там немає метро, але є дуже щільна трамвайна мережа. А у великих мстах, як у Парижі чи в Києві, трамвай може розвантажити метро, особливо в центрі.

Друга, екологічна причина, в тому, що немає шкідливих викидів таких, як від автобусів, а особливо від маршрутних таксі, що курсують Києвом. Тобто це – друга причина, з якої трамваї повертаються саме до центру міста.

Наші друзі в мережі ФБ відгукнулися на трамвайну тему, і, виявляється, вона зачепила багатьох. Станіслав Жуковський каже, що йому важко уявити Київ, Харків, Донецьк, Львів, Вінницю без трамваїв. Dmytro Amelchev говорить, що не маючи змоги модернізувати трамваї, вони намагаються довести, що трамвай «віджив своє». Оксана Зима висуває таку версію: трамвайні колії розбирають на дорогий брухт, тому власне і зникають трамваї. Вона запитує, а яку взагалі цінність для тих, хто «захопив» Київ на владному рівні, можуть становити київські трамваї? А от Alisa Volkova каже, що трамваї їй не потрібні. Від них лише гуркіт, брязкіт та повільність. Тролейбуси і то краще. А найкраще – метро і автобуси. Один трамвай став – катастрофа, пів лінії стоїть.

Отже, як бачимо, у Києві є і прихильники, і противники повернення трамваїв. Що, на Вашу думку, потрібно для того, щоб трамвай повернувся до Києва, але таким, яким би його хотіли бачити самі кияни?

– У Берліні, наприклад, є автобуси, є метро, і є трамваї. Якщо ви поїдете власним автомобілем, то незважаючи на досить високу вартість квитка на транспорт, вам все одно вийде дорожче їхати вашим автомобілем. Бо ви будете стояти в заторах, використовувати бензин та ще платити за паркування. У трамваї ви здолаєте ту ж відстань швидше, не будете дихати вихлопними газами, тобто екологічніше і дешевше.

А щоб у Києві з’явилися трамваї, які будуть справді потрібні пасажирам, швидкі, комфортні, з кондиціонерами, треба мати ідеї, треба збирати прихильників, треба змушувати місцеву владу – доводити, що в економічному плані це має сенс.

Запис випуску «Європа на зв’язку»:

Your browser doesn’t support HTML5

«Європа на зв’язку»: Чому європейці люблять трамваї?