Політиків не уповноважували тлумачити позицію Литвина щодо мовного закону – заява

Представників різних політичних сил ніхто не уповноважував тлумачити позицію Голови Верховної Ради стосовно закону про засади державної мовної політики, заявила в середу прес-секретар спікера парламенту Марина Шведова.

Позиція Голови Верховної Ради щодо цього законодавчого акта є «незмінною, незалежною від впливу будь-яких політичних сил і базується виключно на нормах чинного законодавства», мовиться в заяві.

Підписання Головою Верховної Ради закону про засади державної мовної політики можливе лише за умов чіткого дотримання норм закону про Регламент, який містить чітку процедуру розгляду законопроектів та їхньої підготовки на підпис керівникові парламенту, заявила прес-секретар.

Вона також повідомила, що керівник парламенту в середу не проводив жодних нарад із приводу мовного закону.

Партія «Фронт змін» заявляла цього ж днч, що Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічі з лідерами об’єднаної опозиції запевнив їх, що «за жодних обставин» не підпише мовний закон.

Тим часом Литвин заявив у середу ж, що на протест проти ухвалення мовного закону подає в відставку і просить депутатів підтримати це його рішення.

А Верховна Рада вже проголосувала за зміни закону про Регламент, за якими, зокрема, для обрання Голови вже не потрібна буде участь у голосуванні двох третин від конституційного складу парламенту, щоб нового спікера можна було обрати й без участі депутатів від опозиції.

У вівторок Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який значно розширює сферу застосування російської мови. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане.