Мене цікавлять люди на межі – фотограф Мірон Цовнір

Your browser doesn’t support HTML5

Мірон Цовнір представив у Києві свою виставку

Київ – Німецький фотограф Мірон Цовнір представив у Києві виставку «Окраїна». Світлини, зроблені у Києві, Варшаві, Лодзі та Москві, відображають повсякденне життя маргінальних верств населення. За словами критиків, Мірон Цовнір звертає увагу саме на те, чого сучасне суспільство намагається уникати. Сам автор зазначає, що прагнув показати людину на межі.

Мірон Цовнір – німецький фотограф та кінорежисер українського походження. Герої його робіт – це люди, від яких відгороджується суспільство: безпритульні, жебраки, повії, гомосексуали. Мірон Цовнір розповідає, що цікавість до особистості поза соціумом зумовлена співчуттям та розумінням такого стану.

«Мене завжди цікавили люди на межі. Люди, що не мають захисту. Тож що надихає мене? Я сам завжди був на межі. Я завжди був незручністю для будь-якої системи», – розповідає він.

Робота над виставкою «Окраїна» розпочалася ще у дев’яностих роках. Тоді Мірон Цовнір почав подорожувати Східною Європою і на власні очі побачив процес трансформації. Фотограф був вражений тим, наскільки божевільною та жорсткою була ситуація, що склалася, тож вирішив ретельно дослідити цю тему.

«Люди, що фокусуються на поганому – в абсолютній меншості»

Ця виставка, перш за все, про Схід і про бідність, каже Мірон Цовнір. Однак він переконаний, що ці кадри не спростовують людської краси та гідності, а навпаки – її утверджують.

«Люди, що фокусуються на поганому – у абсолютній меншості. Що показують зазвичай? Показують знаменитостей, заможних людей, красивих людей. Це позитивний аспект життя. Однак будь-хто, хто фокусується на іншій його стороні – у меншості, – розповідає фотограф. – Хай навіть я зображую дуже бідних людей, яким би відчайдушним не було фото, я все одно лишаю їм рамки гідності. Бідність не має завжди бути потворною, навіть якщо вона видається такою. Усе залежить від того, як її показано».


Виставка Мірона Цовніра у Києві



Такі роботи дуже важливі для сучасного українського суспільства, адже саме вони можуть стати каталізатором для змін у ньому, вважає куратор виставки Василь Черепанин.

«Презентоване життя міських маргіналів – це і є саме те, що об’єднує східний простір. Це тіло-табу, яке, власне, за рахунок цих фотографій виходить на поверхню і проривається у громадський простір. Ці люди – це те, чого ми не бачимо щодня, те, від чого ми звикли відводити очі», – каже він.

Тема бідності важлива для будь-якого суспільства – відвідувач

Майкл – австрієць, в Україну приїхав до друзів, які і запросили його на виставку. Він вважає, що проблема бідності актуальна не тільки для Східної Європи.

«В Австрії, наприклад, жебрацтво заборонено, і люди, що не мають грошей і живуть на вулиці, не можуть нічого із цим зробити. Тож це хороша ідея – звернути увагу на цих людей і не криміналізувати їх просто за те, що вони бідні. Вони – також частина нашого суспільства», – каже Майкл.

У 2011 році у Києві вже проходила ретроспектива Мірона Цовніра. До неї увійшли фотографії 1980-2000-х років та авторські короткометражні фільми. Виставка «Окраїна» триватиме у Центрі візуальної культури до 27 липня 2012 року.