Кіберзлочинці полюють за банківськими рахунками

Брюссель – Кібернетична злочинність все більше посягає на банківські рахунки як компаній чи організацій, так і пересічних громадян. Після розкриття у Бельгії мережі польських та російських хакерів, американські спецслужби повідомляють про арешт 24 кіберзлочинців, що полювали за банківськими даними клієнтів різних континентів земної кулі. Підготовка до операції тривала два роки, а збитки, яких зазнали від діяльності хакерів, обчислювалися десятками й сотнями мільйонів доларів.

Бельгійські клієнти великих європейських банків занепокоєні безпекою своїх заощаджень. Кібернетичні пірати отримували доступ до їхніх рахунків і переводили гроші до інших країн, а потім безслідно зникали. Як повідомляють у місцевому відділенні федеральної поліції з комп’ютерної злочинності, хакери використовували соціальні мережі для поширення вірусу. Як тільки клієнт через інтернет під’єднувався до свого банківського рахунку, на екрані з’являлося вікно із запитом нового введення персональних даних. Цією інформацією злочинці й користувалися для проведення грошових переказів.

Декількох підозрюваних поляків та росіян щойно затримали, але, як кажуть правоохоронці Бельгії, керівники та центр цієї кримінальної мережі перебувають десь у Східній Європі.

Тим часом, самим клієнтам фахівці радять бути пильнішими. Представниця бельгійської Федерації банківського сектору Памела Рейндерс через місцеве радіо пояснила, що безпека користування банками онлайн частково залежить і від самих власників рахунків.

«Банк через інтернет залишається дуже безпечним, але слід знати, що його захист стосується всіх: і самих банків, що невпинно посилюють безпеку всіх операцій, і клієнтів, – каже фахівець. – Головним елементом для безпеки споживачів є надійний захист своїх комп’ютерів та наявність найновішої версії противірусного сканера».

Втім, місцева прокуратура наводить цифри: від початку року хакери зуміли викрасти з бельгійських банків 3 мільйони євро. Щоправда, за даними працівників цих установ, більшу частину цих грошей все ж вдалося повернути, а решту банки мають компенсувати.

Спецслужби не дрімають

Від хакерів потерпають не лише у Бельгії. Кібератаки були здійснені на 60 банків Європи, США та Південної Америки. Внаслідок цього на приватних і бізнесових рахунках недорахували аж 60 мільйонів євро, повідомляють фахівці провідних світових компаній, що працюють у галузі інформаційної безпеки.

Водночас, спецпідрозділи з боротьби з кіберзлочинністю теж не дрімають. У результаті операції під керівництвом Сполучених Штатів 26 червня були арештовані підозрювані у хакерських діях у США, Канаді та одинадцяти державах Європи.

Характерно, що у Євросоюзі наразі працюють над створенням свого Європейського центру кіберзлочинності. Він має розпочати роботу наступного року і базуватиметься у новій штаб-квартирі Європолу, що розташована в Гаазі.