Литвин: Верховна Рада не розглядатиме «мовний закон» 19 червня

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив сьогодні, що Верховна Рада не розглядатиме 19 червня в другому читанні проект закону «Про засади державної мовної політики».

«Це неможливо, і цього не буде», – написав він у фейсбуці й нагадав, що 19 червня лише закінчується визначений законом термін для внесення поправок до законопроекту.

За його словами, на цей час уже надійшло близько 400 поправок до нього. Литвин додав, що й сам готує поправки, серед яких – пропозиція запровадити обов’язковий іспит із української мови на всі спеціальності до вишів.

Позавчора прес-служба Партії регіонів повідомила, що один із авторів законопроекту, народний депутат-регіонал Сергій Ківалов заявив про розгляд цього законопроекту в другому читанні вже 19 червня.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком, 5 червня. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова має стати регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27, – як вважає опозиція, за рахунок української.