Влада забороняє рекламувати опозицію. Рекламники підтверджують заяву Турчинова

Олександр Турчинов

Київ – У «Київрекламі» спростовують, а в приватних рекламних агентствах підтверджують інформацію про перешкоди для розміщення передвиборчої агітації опозиції на білбордах. Про те, що влада створює нерівні умови для політичних сил, які хочуть брати участь у виборах, заявив заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

Опозиційні сили не можуть розмістити свою рекламу, оскільки рекламні агентства, які укладають відповідні угоди, починають отримувати погрози застосування репресій та закриття, заявив керівник штабу Об’єднаної опозиції Олександр Турчинов. За його словами, агентствам також погрожують податковими перевірками та демонтажем рекламних носіїв. Олександр Турчинов навів приклад Києва, де з 200 запланованих білбордів опозиції вдалося розмістити лише 36.
Проти рекламних агентств, які підписали з нами угоду, відбувається війна на знищення
Олександр Турчинов

«Проти рекламних агентств, які підписали з нами угоду, відбувається війна на знищення. Це відбувається у Києві, Київській області, Харківській, Одеській, Луганській областях. Є при Київській міській державній адміністрації комунальне підприємство «Київреклама». Всі рекламні агенції попередили, що ті рекламні агентства, які будуть співпрацювати з Об’єднаною опозицією, КМДА знайде привід для демонтування їхніх рекламних носіїв», – наголосив Турчинов.

У «Київрекламі» кажуть, що не чули про проблеми опозиції з агітацією

Утім, у «Київрекламі» заяву Олександра Турчинова спростовують. Виконувач обов’язків директора цього комунального підприємства Костянтин Бардаш сказав Радіо Свобода, що ніколи не чув про проблеми опозиції з розміщенням реклами.

«Я це вперше чую від вас. Це неможливо. «Київреклама» не займається сюжетами на білбордах, на сітілайтах, на будь яких рекламних засобах. Ми не втручаємося у сюжети. Ми можемо порадити, якщо там якісь оголені тіла, чи щось таке, що суперечить закону про рекламу», – запевнив Бардаш.

В агентствах підтверджують, що через опозицію можуть бути проблеми

Водночас, менеджери двох столичних рекламних агентств, на умовах анонімності, підтвердили, що опозиційні політичні сили не мають тих самих умов розміщення реклами, які мають провладні партії. За словами однієї зі співрозмовниць Радіо Свобода, політичну рекламу, перш ніж укладати договір про розміщення, узгоджують з вищими інстанціями.
Багато що залежить не від нас. Я маю узгодити
менеджер з реклами

«Мені потрібно хоча б побачити, який буде сюжет. Бо, ви ж розумієте, багато що залежить не від нас. Я маю узгодити. Я вам скажу, що наша компанія не має уподобань щодо політичних партій. Але, щоб я вас не обманювала, я краще, не буду казати, кому це показують», – сказала менеджер з реклами.

Менеджер іншого київського агентства-власника білбордів прямо підтвердила слова Олександра Турчинова.
До нас уже приходили з опозиції з сюжетами, де зображені Тимошенко і Яценюк, то ми відмовили у розміщенні
фахівець з зовнішньої реклами

«Ми такі сюжети не розміщуємо. До нас вже приходили з опозиції з сюжетами, де зображені Тимошенко і Яценюк, то ми відмовили у розміщенні. Сюжети не затвердили. Ми не хочемо зайвих проблем. Наприклад, можна подати документи на продовження дозволу, а назад їх можна не отримати», – наголосила фахівець із зовнішньої реклами.

Керівник штабу Об’єднаної опозиції Олександр Турчинов заявив, що опозиція має намір повідомити ОБСЄ та іншим міжнародним інституціям про перешкоди у веденні передвиборчої агітації.

Раніше представники української влади наголошували, що гарантують проведення чесних виборів до Верховної Ради. Виборча кампанія офіційно має розпочатися наприкінці липня цього року.