Європі від України треба не пояснень, а дій – єврокомісар

Єврокомісар з питань розширення та сусідства Штефан Філе

Страсбург – Україна йде неправильним шляхом, вважають європейські учасники нинішнього засідання Комітету парламентського співробітництва України та ЄС. Зустріч майже повністю була присвячена оцінкам політичної ситуації та системним проблемам українського судочинства. Українська сторона закликає до прагматизму, поваги до законів України та недопущення того, щоб окремі суди ставали на шляху двосторонніх відносин.

Підсумки жвавих дводенних дискусій між депутатами Верховної Ради та європарламентарями у Страсбурзі стосуються, насамперед, судового переслідування українських опозиціонерів, сподівань підписати та ратифікувати Угоду про асоціацію й зону вільної торгівлі, а також очікувань справедливих парламентських виборів восени.

Британський євродепутат-консерватор Чарльз Таннок сказав Радіо Свобода, що обговорення у рамках Комітету міжпарламентського співробітництва були майже повністю прикуті до теми «погіршення в Україні політичної культури, громадянських свобод, а також селективного судочинства».
Такі люди, як я, вважають, що Україна йде неправильним шляхом
Чарльз Таннок

«Наразі (панує) величезна недовіра між Києвом, Брюсселем та столицями країн-членів, – каже він. – Такі люди, як я, вважають, що Україна йде неправильним шляхом. Я є членом цього Комітету 9 років і все це нагадує мені ситуацію «Кучми-Гонгадзе» у 2002-2003 роках. Така ж критика політичної культури уряду в Києві, де зберігається радянська ментальність, коли влада контролює кожен аспект життя населення, парламент, суди, діяльність бізнесу і так далі».

«Це ніяк не схоже на європейський підхід, – додає британський парламентар, – це ближче до моделі Білорусі, Росії чи Центральної Азії.

Натомість, представники України висувають прагматичні аргументи на підтримку тісніших політичних та економічних зв’язків із Євросоюзом. За їхніми словами, не можна допускати, щоб окремі індивідуальні судові справи ставали перешкодою цим відносинам, зокрема, у сфері економіки. Як повідомляють євродепутати, дехто з виступаючих українців зауважив, що Юлія Тимошенко засуджена за законами України, тож ці рішення слід поважати, навіть, якщо деякі статті цих законів не відповідають європейським стандартам.

Вибори, правосуддя і реформи

Єврокомісар з питань розширення та сусідства Штефан Філе, виступаючи сьогодні на засіданні Комітету міжпарламентської співпраці, закликав Україну замість постійних пояснень переходити до дій.

Він зазначає, що нині об’єднаній Європі як ніколи важливо «підтримувати дуже цілеспрямований і безперервний діалог із Києвом. Але замість того, щоб «витрачати час на розмови про те, як прискорити та підтримувати реформи, слід зайнятися «гасінням пожежі» та реагувати на негативні новини щодо України на перших сторінках преси», зауважує Штефан Філе.

Єврокомісар наголошує, що співдружність більше не хоче пояснень від України, натомість їй потрібні рішучі дії, зокрема, в трьох сферах: парламентські вибори, вирішення проблеми вибіркового правосуддя та прискорення реформ.