Матч «Польща – Росія» розбурхав неспортивні пристрасті

Протест поляків в Варшаві, 12 червня 2012 року

Варшава – «Це більше ніж матч» – так про сьогоднішній польсько-російський футбольний поєдинок говорять у Польщі. Для польських футболістів цей матч вирішальний. Від його результату залежатиме, чи польська збірна й далі гратиме в чемпіонаті Євро-2012. Утім, емоції, спричинені зустріччю поляків і росіян на футбольному полі, мають не тільки спортивний характер. У Польщі вони набрали виразного політичного відтінку.

У Варшаві вжито надзвичайних заходів безпеки. Поліція у стані повної готовності. Як повідомив Яцек Ціхоцький, польський міністр внутрішніх справ, варшавські вулиці сьогодні патрулюють 6 тисяч поліцейських.

Міністр спорту Йоанна Муха сьогоднішній день вважає чи не найскладнішим у програмі чемпіонату. За попередніми даними, у фан-зонах столиці рекордна кількість вболівальників – понад 100 тисяч. Підтримати свою збірну до Варшави приїхали приблизно 12 тисяч росіян.

Матчем із Росією Польща живе вже кілька днів. Спортивні оглядачі порівнюють цей поєдинок із історичними матчами «Польща – Радянський Союз». Втім, увагу поляків до сьогоднішнього матчу прикували не лише спортивні пристрасті.

Росіяни пройшли маршем до стадіону

За збігом обставин, поляки грають із росіянами у день російського національного свята – в День Росії. З нагоди цього свята російські вболівальники організували свій похід із центральної частини польської столиці до Національного стадіону. Приблизно 3 тисячі росіян пройшли мостом через Віслу. Не обійшлося без дрібних сутичок польських та російських фанатів.

Марш російських фанів під захистом польських правоохоронців, Варшава, 12 червня 2012 року


Поляки, здебільшого, не захоплені цим заходом. Екс-посол Польщі в Росії Станіслав Цьосек назвав російський похід «ідеєю родом із пекла». За словами Цьосека, російська демонстрація в центрі польської столиці викликає у поляків погані асоціації, навіює спогади пов’язані з польсько-російськими конфліктами у минулому.

«Такі демонстрації, – зауважив Цьосек, – це викликання вовка з лісу». Утім, варшавська міська влада вирішила не нагнітати атмосферу навколо походу й не заборонила його, хоч до цього закликала частина польських політиків.

Польські правоохоронці стріляти гумовими кулями під час сутичок із футбольними фанатами у Варшаві, 12 червня 2012 року


«Поляки, до бою!» – польский уряд

​Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі, сьогоднішній матч із Росією вважає подією особливого ризику. Звертаючись до поляків Туск сказав: «Я гаряче закликаю усіх, щоб проявили максимум гостинності, не даймо себе спровокувати. Я сподіваюся, що не буде ситуацій, які спровокували б якісь нераціональні чи агресивні реакції».

Щоб підбадьорити свою національну збірну, уряд Польщі досить нетипово закінчив своє сьогоднішнє засідання. Вийнявши зі столу біло-червоний шарф, голова уряду Туск, запитував міністрів, а ті йому дружно відповідали:

– Хто виграє матч?

– Польща!

– Хто?

– Польща! Польща! Польща!

Після дружнього скандування польський уряд заспівав популярну серед вболівальників пісеньку «Поляки, до бою!»



У розмові з журналістами, польський прем’єр зізнався, що в якомусь дивному осяванні бачив результат матчу 4:0 на користь Польщі. Утім, переважна більшість експертів твердить, що для Польщі дуже добрим результатом із таким сильним суперником як Росія була б нічия.

А що станеться, якщо збірна Польщі сьогодні програє? Цікаву думку з цього приводу висловив публіцист газети Rzeczpospolita Міхал Шулджинський. У перебігу дискусії за участю провідних польських журналістів на телеканалі TVN-24 Шулджинський ствердив, що в разі програшу поляків, симпатії польських вболівальників будуть спрямовані на українську збірну. «Вони вболіватимуть за українську збірну. І тоді ця справжня мета – зближення наших народів, здійсниться», – сказав Шулджинський.