«Кіберконфлікт 2012» – експерти обговорили проблеми кібернетичної безпеки

У столиці Естонії 5-8 червня відбувалася четверта щорічна Міжнародна конференція з кібернетичної безпеки, організатором якої виступив Передовий центр співробітництва НАТО з питань кіберзахисту. 400 фахівців у сфері інформаційних технологій, а також експерти міжнародних організацій та громадських об’єднань із різних країн світу обговорювали у Таллінні одне з важливіших питань сучасності – захист від кібернетичних нападів.

Тема конференції «Кіберконфлікт 2012» була вибрана зі врахуванням природи кібернетичного простору, що постійно змінюється.

Керівник Передового центру співробітництва НАТО з питань кіберзахисту, полковник Ілмар Тамм наголосив, що кількість кібернетичних конфліктів постійно зростає, тому важливо зрозуміти, хто за ними стоїть, як класифікувати ці події та їхніх учасників.

Кібернапади – реальна загроза

Ілмар Тамм каже, що мета конференції – об’єднати якнайбільше фахівців різних галузей і надати їм поглиблене роз’яснення аспектів кібернетичних нападів.
Більше розповсюджені кримінальні або хуліганські дії в кіберпросторі. Зараз відбувається війна з кіберелементами
Ілмар Тамм

«Більше поширені кримінальні або хуліганські дії в кіберпросторі. На мою думку, зараз відбувається війна з кіберелементами. Це новий аспект у комплексі озброєння. Однак загроза полягає в тому, що в країнах, де майже кожний житель використовує інтернет щодня, кібернетичні напади можуть призвести до значних проблем, паніки. А якщо ця паніка збігається з політичними чи військовими подіями, то це може бути ще одним психологічним видом впливу на противника», – зазначив Ілмар Тамм.

У перебігу конференції у Таллінні обговорювали, як вирішувати проблеми захисту кіберпростору у сфері політики, юриспруденції та інженерії.

Семінари та тематичні дебати мали назви: «Територіальний суверенітет проти безмежності кіберпростору»; «Компетенція та відповідальність у кібернетичному просторі», «Кібершпіонаж», а також «Військові та громадські цілі в кібернетичному конфлікті» та «Етика кібервійни».

Естонія – «першопроходець» у захисті від кібернападів

Естонія першою з країн світу зазнала кібернетичнимх нападів хакерів. Упродовж трьох тижнів у 2007 році інформаційні системи Естонії піддавалися кібератакам, які паралізували роботу не лише сайтів уряду, парламенту та естонських газет, але й зупинили роботу онлайн-системи найбільшого банку країни.

На думку багатьох експертів, активізували ці напади тоді російські хакери. Приводом для кібервійни проти Естонії стали події навколо перенесення пам’ятника радянському воїнові з центра Таллінна.

У 2008 році Північноатлантична рада альянсу затвердила акредитацію в Естонії Центру кібернетичного захисту НАТО і надала йому статус міжнародної військової організації.

Мета Центру – розширення можливостей НАТО для гарантування безпеки в кібернетичному просторі. У роботі Центру також беруть участь Німеччина, Італія, Латвія, Литва, Словаччина, Іспанія, США і Польща. Інтерес до його роботи проявляє Туреччина.

Створення згаданого Центру в Естонії пов’язано з тим, що ця країна активно розвиває інформаційні технології. Таллінн є одним із провідних світових центрів у сфері кібернетичного захисту.

Зокрема, дослідження розробника антивірусних програм McAfee та компанії SDA засвідчило, що Естонія входить до складу країн, які нині добре захищені від кібернетичних атак.