В Україні вшанують болгарського правителя на місці знайденого скарбу

Київ – Новий меморіальний комплекс «Кан Кубрат» на Полтавщині відкриють представники болгарської спільноти в Україні. Новий туристичний об’єкт буде розташований на території кургану, де 100 років тому знайшли найбагатший скарб Східної Європи епохи Середньовіччя – скарб болгарського хана Кубрата (нині він зберігається на території Росії). Координатори проекту розповіли на прес-конференції в Києві, що така ініціатива сприятиме розвитку української туристичної інфраструктури. В їхніх планах також повернення скарбу Кубрата в Україну.

Сто років тому, 10 червня 1912 року в селі Мала Перещепина Полтавської області двоє хлопчиків-пастухів знайшли провалений курган, а в ньому – золоті й срібні речі. Так на території України виявили один із найцінніших скарбів раннього Середньовіччя – скарб болгарського правителя Кубрата.

Кубрат – хан імперії праболгар, що існувала на території України у шостому й сьомому сторіччях нашої ери зі столицею на місці нинішньої Полтави. Батька Кубрата вбили, коли Курбат був ще хлопчиком. Майбутнього правителя виховував візантійський імператор Костянтин. У Царгороді, як свідчать історики, Кубрата охрестили і дали йому звання патриція. Коли ж юнакові виповнилося 18, він повернувся на територію сучасної України.
Кубрат є дуже цікавим для нас сьогодні. Його основним принципом було: «В єднанні сила
Микола Габер

«Кубрат є дуже цікавим для нас сьогодні. Його основним принципом було: «В єднанні сила». Я хочу наголосити, наскільки мудрою і виваженою була ця людина. Він тому і правив шістдесят років», – розповідає президент Собору болгар України Микола Габер.

Туризму на користь

Одинадцять років тому у Малій Перещепині вже встановили пам’ятник Кубратові. Тепер представники болгарської спільноти в Україні хочуть відзначити сторіччя знахідки скарбу правителя і відкрити тут меморіальний комплекс. Його макет уже затвердили, однак коли саме відкриють комплекс, поки що не відомо.

Утім, координатори заходів, присвячених сторіччю знахідки скарбу Кубрата вже передбачають величезний наплив туристів. Культурні та етнічні зв’язки між українцями й болгарами сильніші, ніж може здатися на перший погляд, наголошують вони. Наприклад, болгарська діаспора в Україні – найбільша у світі.
Скарб є важливим для історичного опису життя народів, що перебували на землях сьогоднішньої України
Веселин Узунов

«Добре, що болгарські та українські організації підтримують цей проект і братимуть участь у святкуванні річниці. Скарб є важливим для історичного опису життя народів, що перебували на землях сьогоднішньої України. Він свідчить про існування вікових зв’язків між українським та болгарським народами і створює можливості для культурного туризму в Україні», – наголошує перший секретар Посольства Болгарії в Україні Веселин Узунов.

Якщо не повернемо, зробимо копії

Нині скарб Кубрата зберігається у Росії в Ермітажі, а питання повернення артефактів в Україну залишається відкритим. Євгенія Димитрова, координатор Міжнародного організаційного комітету з відзначення сторіччя знахідки скарбу, розповідає, що у майбутньому, можливо, будуть створені копії коштовностей.

«Існують унікальні технології. Зробити копії – це одна з наших цілей. Ми хочемо, щоб вони зберігалися у меморіальному комплексі. Я думаю, що і Україна, і Болгарія мусять щось зробити, щоб це сталося», – наголошує вона.

Євгенія Димитрова також розповідає про те, що Комітет планує звернутися до ЮНЕСКО, щоб надати скарбу статус європейської спадщини.