Два мільярди авансу від «Газпрому»: рука допомоги чи «петля на шиї»?

Київ – Анонсований очільником «Газпрому» намір надати Україні два мільярди доларів як аванс за газовий транзит до Європи – це відповідь на скорочення постачання російського газу в Україну, вважають українські енергетичні експерти. Такі аванси – практика уже кількох років, але раніше йшлося про менші суми. Депутати від опозиції, втім, висловлюють побоювання, що такий крок може мати нищівні наслідки для української енергетичної незалежності.

«Газпром» хоче надати Україні аванс за транзит російського газу до Європи – два мільярди доларів. Про це заявив днями керівник компанії Олексій Міллер під час перебування на Всесвітньому газовому конгресі у Малайзії. Він запропонував ці гроші українському «Нафтогазу», щоб поповнити запаси газу «на зиму» у підземних сховищах.

Такі авансові платежі Україна отримує уже дуже давно, нічого нового в цьому немає, зауважує Сергій Дяченко, експерт енергетичних програм Центру Разумкова.

«Закривається вікно, здається, у жовтні. Коли його купувати – вирішують уже із цінової кон’юнктури: розраховують, коли дешевше це робити», – зазначає Сергій Дяченко.

Все залежатиме від умов, на яких надаватимуть аванс – експерти

Аванс потрібен, безумовно, бо ціна на газ для України на сьогодні достатньо висока, а ситуація у «Нафтогазу» – достатньо складна, вважає колишній речник компанії Валентин Землянський. За його словами, все залежить від того, на яких умовах сторони домовляться це робити.

Якщо розглядати аванс як «жест доброї волі» «Газпрому» з метою продовжити переговори – це одне, але якщо таким чином буде проголошена вимога Україні за власний кошт закачувати і зберігати так званий «буферний» газ ­– це заперечуватиме попередні заяви «Нафтогазу», тож компанія навряд чи на це погодиться.

«Головне – це попередити європейських та американських партнерів, що Україна не буде займатися несанкціонованим відбором газу у зимовий період, тобто, Україна закачує рівно стільки до підземних сховищ, скільки вона братиме з труби», – пояснює Землянський.

Активність з боку Росії певним чином пов’язана із тим, що Україна зменшила закупки російського газу, вважає член профільного парламентського комітету, депутат-бютівець Олександр Гудима. Ближче до зими російська політика може стати жорсткішою, попереджає він. Аванс – приманка, вважає Гудима і застерігає проти взяття на себе додаткових зобов’язань, які складно буде виконати.

«Якщо візьмуть гроші у Росії, то це означатиме ще один крок до затягування петлі на своїй шиї, що називається НАК «Нафтогаз», тобто нічого доброго із цього не буде», – наголошує Гудима.

Радіо Свобода направило інформаційний запит до «Нафтогазу» – чи візьме Україна російський аванс, однак поки що відповіді не отримало.

Тим часом, переговори між Україною та Росією про ціну на російський газ тривають безрезультатно вже понад два роки. За словами глави «Газпрому» Олексія Міллера, авансові платежі на загальну ціну впливати не будуть.