Урочисте відкриття Євро-2012 під загрозою? Польським будівельникам не заплатили

Національний стадіон у Варшаві

Варшава – У Польщі скандал навколо стратегічних об’єктів, споруджених на Євро-2012. Підприємці, які будували швидкісні автомагістралі та Національний стадіон у Варшаві, твердять, що їм не заплатили за роботу. Фірми-підрядники, ймовірно, блокуватимуть Національний стадіон, де в п’ятницю пройде урочисте відкриття чемпіонату. Натомість польський уряд твердить, що тримає ситуацію під контролем, тож європейське свято футболу відбудеться без несподіванок.

Два великі будівельні консорціуми, Hydrobudowa та PBG, які будували Національний стадіон й швидкісні магістралі, опинилися на межі банкрутства. Зокрема, «Hydrobudowa», яка споруджувала Національний стадіон, твердить, що інвестор, Національний центр спорту, не заплатив фірмі кількадесят мільйонів злотих.

Для фірм-підрядників, які безпосередньо будували стадіон, це означає, що їм не заплатять за роботу. Від початку тижня польські медіа інформують про ймовірні акції протесту, що можуть завадити нормальному перебігу урочистого відкриття Євро-2012.

Чи домовляться сторони?

Анджей Залевський, представник фірми-підрядника, сподівається, що будівельники зуміють домовитися з державою без застосування виключних методів. «Ми розмовляємо з відповідними особами, з головою Національного центру спорту, з консорціумом. Сподіваюся, нам вдасться досягнути домовленості, яка відповідатиме нашим очікуванням та вимогам», – говорить Залевський.

Мацей Ґрась, речник польського уряду, запевняє, що кабінет міністрів тримає ситуацію під контролем. Всі послуги, надані будівельниками, які задокументовані, будуть оплачені, запевняє він.

«Окрема проблема – це відносини між підрядниками та виконавцями. Ми шукаємо різних рішень, особливо якщо йдеться навіть не про стадіон, а про складнішу справу – автомагістраль А-2. Ми сподіваємося, що ця справа закінчиться так, що всі сторони будуть задоволені», – пояснює Ґрась.

Тим часом, як інформують польські ЗМІ, не всі фірми-підрядники повірили у запевнення уряду. Вони начебто готуються до акцій протесту під Національним стадіоном. Мер Варшави Ганна Ґронкевіч-Вальц твердить, що жодна заявка на проведення протестних акцій до міськради не надійшла. Тому, каже вона, якщо такі акції відбуватимуться, вони будуть нелегальні.

Фірми переоцінили свої можливості?

Януш Пєхоцінський із парламентської комісії інфраструктури пояснює, чому навколо важливих об’єктів склалася конфліктна ситуація. За його словами, частину помилок за ситуацію навколо стадіону й швидкісних доріг зробили державні установи. Проте, каже він, винні також фірми, які в гонитві за прибутком не розрахували власних сил. Беручи участь у тендерах на виконання робіт, підприємці переоцінили свої можливості.

«Істотні помилки вчинили представники бізнесу. Часто, пропонуючи свої послуги, вони брали розрахунки, наче з місяця. Вони думали, що достатньо обіцяти вкластися в терміни, а держава під тиском Євро, яке наближається, докладатиме до так званих додаткових робіт. Тож виявилося, що значна частина наших підрядників потрапила в драматичні клопоти», – каже Пєхоцінський.