У Німеччині «просвічують» оборудки «клану Януковича» (європейська преса)

Прага – Європейські засоби інформації не виключають, що підозри українців про «зловживання Президента Віктора Януковича своїм службовим становищем» підтверджуються все новими й новими документами, які свідчать, що «родина Президента і його друзі отримують з цього безпосередні прибутки» та «успішно управляють мережею фірм, у той час, коли купівля розкішного маєтку Межигір’я під Києвом, де мешкає Президент Янукович, вміло маскується». Оглядачі також попереджають, що «підтримка Берліном пані Тимошенко вже розпалила антинімецькі настрої в Україні» та дещо знизила привабливість євроінтеграції серед українців. Газети також знайомлять свою читацьку аудиторію з новим послом ЄС в Україні, поляком Яном Томбінським.

Німецьке видання Spiegel Online оприлюднило ще один матеріал про «сумнівний бізнес клану Президента Януковича». «Український Президент Віктор Янукович використовує владу для отримання прибутків?» – ставиться запитання з приводу попередніх обіцянок Президента Януковича, коли той під час візиту до Берліна у кінці серпня 2010 року запевняв бізнесові кола у своїй співпраці з міжнародним бізнесом та у змозі його влади подолати корупцію в Україні. Видання наголошує: «Межигір’я» в Україні стало вже притчею, синонімом того, що в США називають «Вотерґейт», тобто, справою, пов’язаною з гучним скандалом. Колись в резиденції Межигір’я жив радянський лідер Микита Хрущов, а після проголошення незалежності України у 1991 році ця резиденція стала власністю держави». Німецький часопис також інформує, що родина Президента Януковича, зокрема його 38-річний син Олександр, зубний технік за освітою, дуже скоро нарощує свій бізнес в Україні, розширює його з Донецька на всю Україну. Згідно з даними українських ЗМІ, на які посилається Spiegel, «Янукович-молодший наростив прибутки свого «Всеукраїнського банку розвитку» за три останніх квартали 2011 року у 20 разів». В Україні, як наголошує видання з Німеччини, «сім’я» (Януковича) повторює історію, яка мала місце свого часу серед корумпованих родичів російського президента Бориса Єльцина в 90-і роки. «Перемога Януковича над Юлією Тимошенко у фіналі президентських виборів 2010 року стала також перемогою для східноукраїнських олігархів, які підтримали його Партію регіонів і з того часу ця група розширила сфери їхнього впливу далеко за межами їхнього рідного Сходу держави», – зауважує Spiegel. Тут також звернуто увагу на фіксацію у бізнесі столиці України такого явища, як «хвиля з Донецька».

Spiegel також наголошує, що в Києві «20 репортерів із видання «Українська правда» ведуть небезпечну битву за істину», в чому їх очолює на диво непоказний Сергій Лещенко, який і через 12 років після смерті редактора цього видання Георгія Гонгадзе все ще отримує майже неприкриті смертельні погрози». Видання з Німеччини інформує про те, що основну роботу з розслідування «практики ведення бізнесу кланом Януковича» здійснює якраз цей журналіст, який нажив собі через це чимало ворогів». Саме Лещенко і його друзі, як наголошує Spiegel, документально доводять, що Президент Янукович не орендує резиденцію Межигір’я, як це він сам стверджує, а «є її безпосереднім власником», що намагаються приховати члени клану Януковича під складною схемою підставних фірм в Австрії, Лондоні та в Україні.

Впливова The Wall Street Journal висловлює думку про те, що нинішній посилений міжнародний тиск на режим Президента Януковича виглядає дещо «запізнілим». «Ті ж самі західні політики, які тепер згуртовуються на захист пані Тимошенко, мовчали, коли Президент Янукович концентрував у своїх руках всю повноту влади в 2010-му і 2011 роках, – зауважує газета, – ...постає питання, як краще всього застосувати тиск, навіть запізнілий, на пана Януковича». Небезпека у тому, як зауважує це видання, що «приниження України та її позицій у світі може не лише ізолювати її у Європі, а й наблизити до Росії». The Wall Street Journal також констатує: «Підтримка Берліном пані Тимошенко вже розпалила антинімецькі настрої в Україні і преса, наближена до Януковича, бере приклад із грецьких видань, які порівняли Німеччину пані Меркель з нацистським режимом». Видання також зауважило, що, згідно з опитуваннями в грудні 2011 року, «лише 40 відсотків українців бажають, щоб їхня держава приєдналася до ЄС». Тут також попереджають, що надмірний політичний прагматизм канцлера Меркель і багатьох її колег по обидва боки Атлантики не зовсім узгоджується з реаліями України, де при владі Янукович.

Польська Rzeczpospolita інформує, що польський посол в ЄС Ян Томбінський призначений Брюсселем «на посаду посла Євросоюзу в Києві». Також відзначено, що «Томбінський був безумовним фаворитом у короткому переліку кандидатів на позицію шефа делегації ЄС в Києві». Делегація Євросоюзу в Києві є однією із 130 таких дипломатичних місій ЄС у світі. Перед Томбінським послом ЄС в столиці України був португалець Жозе Мануел Пінту Тейшейра.