Лубківський: загроз проведенню Євро-2012 немає, спорт і політика – речі несумісні

Гість «Вашої Свободи»: директор турніру УЄФА в Україні Маркіян Лубківський.

СЛУХАТИ / ДИВИТИСЬ

Ірина Штогрін: Кияни бачили, як вихідними літав кубок у вигляді повітряної кулі – це швейцарці його привезли, здається, з дозволу УЄФА в Україну – над нашим містом. І сам кубок тепер подорожує містами. Настрій тих, хто любить футбол, звісно, покращується.

Запитаю Вас відразу. Заяви європейських політиків про те, що може бути бойкот Євро – і є вже прямі заяви тих, хто не приїде, і заява іспанської збірної про те, що вони, можливо, не братимуть участь, якщо гратимуть у фіналі, не хочуть грати у Києві – як це впливає на роботу Вашу конкретно і на настрій УЄФА самого?

Маркіян Лубківський

Турнір відбудеться, як і планувалося: 8 червня – перший матч у Варшаві, а 1 липня – фінальний матч у Києві
– Звичайно, я не був би професійним, якби сказав, що щось може впливати – не на настрій, мабуть, а на результати роботи. Перед нами дуже складний проект і його реалізація. І цей проект однозначно відбудеться у строки, які були першочергово передбачені.

І сьогодні ми є технічною, організаційною структурою, яка, реалізовує цей проект в Україні за дорученням УЄФА, спільно з нашими колегами з центрального офісу в Ніоні.

Тому турнір відбудеться, як і планувалося: 8 червня – перший матч у Варшаві, а 1 липня – фінальний матч у Києві. Тому ми чекаємо грандіозного футбольного свята. Вже все, по суті, станом на сьогодні готове. Лишилося буквально завершити ще декілька деталей, яких бракує. Але саме на перший матч ми будемо повністю готові до проведення Євро в Україні.

– Капітан збірної Німеччини звертався до Платіні щодо долі опозиційних політиків в Україні.

Платіні з Вами не зв’язувався? Ви не обговорюєте ці моменти з ним?
Ми знаходимося на завершальній-завершальній стадії. Жодних загроз проведенню турніру сьогодні немає

– Ці питання обговорювалися під час останнього засідання наглядової ради у Ніоні, яке відбулося 30 квітня, буквально нещодавно. І президент УЄФА звернув увагу делегації, яка була присутня на цьому засіданні у складі віце-прем’єр-міністра України Бориса Колеснікова, президента Федерації футболу України Григорія Суркіса та керівника Національного агентства Ковалевського, на ті звернення, які надходять на адресу УЄФА від європейських політиків, і на присутність цієї теми в медіа.

Жодних загроз проведенню турніру сьогодні немає.

– Але все ж питання збірної Іспанії. Якщо таке станеться…

– Я перепрошую, мова йшла про капітана збірної Німеччини?

– Так.
Жодна збірна не відмовилася від участі в чемпіонаті, і жоден гравець

– Жодна збірна не відмовилася від участі в чемпіонаті, і жоден гравець не відмовився від участі у чемпіонаті. Тому ми очікуємо знову ж таки, що всі команди виступлять у найсильніших складах, якщо, звичайно, футболістам не завадять травми. Чого ми їм не бажаємо.

– Ми теж.

Але якщо збірна Іспанії все ж потрапить у фінал і відмовиться грати у Києві – це ж буде у технічному плані велика проблема? Чи ні?
Ніхто не відмовиться. Всі гратимуть у форматі, який передбачений

Спорт і політика – це речі несумісні
– Такого не буде. Ніхто не відмовиться. Всі гратимуть у форматі, який передбачений.

Я хочу нагадати про ті заяви, які свого часу робило УЄФА. І мені немає чого додати, спорт і політика – це речі несумісні. І саме такими принципами керується УЄФА у проведенні цього та й усіх інших проектів.

– Пане Лубківський, цитую Вас: «Україна в уяві іноземців така собі «Terra Incognita».

Чи всі ресурси використали і Ви, і ваша структура, і ті, хто готує з українського боку Євро-2012, щоб змінити цю ситуацію, щоб створити позитивний імідж у європейських шанувальників футболу і туристів?

– Проект УЄФА під назвою «Євро» є самодостатнім і не потребує додаткової реклами. Він рекламує себе сам. І це високоліквідний продукт, який реалізовується дуже добре, всі говорять про Євро, всі говорять про футбол, всі говорять про велике футбольне свято.

Що стосується промоції…

– Євро в Україні.

– Євро в Україні чи и проекту УЄФА – Євро.

Що стосується тих зусиль, які докладалися урядом, містами, то це тільки перший крок.
У моїй уяві Україна покрита таким доволі значним нашаруванням різноманітних кліше, уявлень про нашу країну, які часто не мають нічого спільного з реаліями.

Звичайно, багато проблем існує.

– Так реклама змінила їх чи ні, на Вашу думку?
Я не боюся підлатаних доріг чи недомальованих фасадів. Я дуже хочу цього спілкування, щоб західний вболівальник познайомився зі східним, а східний із західним. Це дуже важливо, щоб змінилося уявлення про Україну

– Я думаю, що змінить уявлення про Україну та велика кількість уболівальників, яка сюди приїде. Я очікую, що до нас приїде багато туристів. І це буде перше велике знайомство з Україною.

Тому я казав вже: я не боюся підлатаних доріг чи недомальованих фасадів. Я дуже хочу цього спілкування, щоб західний вболівальник познайомився зі східним, а східний із західним. Це дуже важливо для того, щоб змінилося уявлення про Україну.

– Ще є час змінити думку тих, хто все ще думає чи вагається: їхати йому чи ні?

Ви, зокрема, нещодавно сказали, що до нас мало приїде французів. А українські письменники, коли були на виставці, книжковому ярмарку у Франції, розповідали про те, що їх засмутило те, що у паризькому метро дуже багато реклами УЄФА і Євро у Польщі і зовсім не було жодного плакату чи жодного повідомлення про те, що запрошують французів приїхати в Україну.

– Ну, як можна запрошувати французів приїхати в Україну і в Польщу у варшавському чи у київському метро? Мені, чесно кажучи, це складно уявити.

– У паризькому.

– От французів приїде менше у порівнянні з попередніми турнірами. А причин тут декілька. І причини ці не в Україні.

Мені часто доводилося чути від знайомих, від футбольних фахівців про те, що французи не дуже задоволені рівнем гри своєї національної збірної. І це теж одна з причин, що вони сумніваються, наскільки збірна може пробитися далі. Ми їм звичайно бажаємо успіху. Не в матчах зі збірною України. Тому це питання дискусійне.

До мене зверталися голландські журналісти, з якими я проводив величезну кількість зустрічей, і не тільки з голландськими – з англійськими, з іспанськими, якщо не помиляюся, з італійськими – запитують, наприклад: скажіть, будь ласка, а ви будете пускати в Україну вболівальників без квитків? А я кажу: не будемо пускати.

– Налякали?

– Я їх налякав. Але вони, що найсмішніше, повірили в це. І потім, коли я сказав: та, звичайно, ми всіх пускаємо – квиток же ж не є паспортом.

– Імідж.

– Є багато речей, які відлякують від України. Тому я хочу цього великого спілкування, яке нас чекає за пару тижнів.

– Так скільки ж приїде вболівальників?
Ми можемо розраховувати на 800 тисяч вболівальників

– За нашими прогнозами, ми можемо розраховувати на 800 тисяч вболівальників. Ця цифра, звичайно, буде мінятися залежно від того, які команди проб’ються на етап плей-оф. Але я думаю, що ця цифра є коректною. Десь половина з них приїде з квитками, а половина, можливо, трошки менше чи більше, приїде без квитків.

– Це запитання ставлять дуже часто і ті, хто дізнався, скажімо, у мережі «Фейсбук», що Ви будете гостем нашої програми.

Давайте послухаємо.

В’ячеслав Коновалов, експерт громадської компанії «Євро-патруль» (переклад): Хотілося б розібратися з кількістю туристів, які приїдуть під час Євро.

Ми перевірили вашу статистику, порівняли її зі статистикою міст, і вона досить дивна. Якщо взяти просто статистику, скільки має приїхати людей на матчі, то 250 тисяч, і 13 800 … – це виходить, що фактично ніхто зупинятися в Україні не може.

Можна якось пояснити цю суперечність?
До нас приїде дуже багато вболівальників з Польщі, з Німеччини, з Голландії, з Росії, зі Швеції. Шведи – це абсолютний рекорд і велика несподіванка. Причому і для колег з УЄФА

– Я неодноразово казав про те, що в Україні є достатня кількість для розміщення місць як цільових груп УЄФА, так і місць для розміщення вболівальників.

Як правило, цільові групи УЄФА, а це насамперед команди, це супроводжуючі особи, це медіа, це бригади суддів, вони зупинятимуться у п’яти-, чотири- та тризіркових готелях, які були завчасно заброньовані.

З іншого боку, в Україні є достатня кількість різноманітних, як ми кажемо, баз відпочинку, гуртожитків, тобто житла нижчої категорії, де залюбки розмістяться вболівальники команд, які до нас приїдуть.

У нас, наприклад, є цифри, якими ми володіємо, і вони базуються на білетних продажах. До нас приїде дуже багато вболівальників з Польщі, з Німеччини, з Голландії, з Росії, зі Швеції. Шведи – це абсолютний рекорд і велика несподіванка. Причому і для колег з УЄФА. Шведи традиційно їздять за своєю командою. Але цього разу, звичайно, вони б’ють усі рекорди.

– Ось приїжджає людина. Куди вона має звертатися за інформацією, щоб отримати можливість поселитися, розраховуючи на свої кошти?

– Тут немає проблем. Кожне місто-господар чемпіонату має свій сайт. І всі ці сайти мають лінк до спільного великого сайту uefa.com. Якщо вболівальник бажає приїхати в Україну і знайти житло, то таку послугу надає цей сайт за допомогою веб-ресурсів міст-господарів. Туди можна зайти, ознайомитися з інформацією про місто. Він найдорожчого до найдешевшого.

– Чи будуть якісь «гарячі лінії», куди людина може звернутися у той момент, коли в неї буде проблема, яка вимагатиме швидкої консультації?
Вперше за час проведення Євро УЄФА пропонує найвищий рівень сервісу з надання медичної допомоги

– Безумовно. Такі «гарячі лінії» існуватимуть у кожному місті-господарі. Окрім того, ми сьогодні ведемо активний діалог із посольствами країн, з яких приїдуть гості. Ми провели вже не одну зустріч. І налагоджена взаємодія. Кожен громадянин, який сюди до нас приїде і потребуватиме допомоги, зможе звернутися або до свого посольства, або знайти інформацію і зателефонувати в разі необхідності до телефону міста-господаря. Тому це дуже дієвий механізм. І я сподіваюся, що він не буде використаний.

Але, з іншого боку, чим цікавий цей турнір? Вперше за час проведення Євро УЄФА пропонує і цільовим групам, і вболівальникам найвищий рівень сервісу з точки зору надання медичної допомоги. Інформації буде багато.

Є лікарні, які передбачені для надання допомоги в разі необхідності як цільовим групам УЄФА, так і командам уболівальників. Сьогодні ми робимо все для того, щоб персонал у цих лікарнях, по-перше, володів англійською або іншими іноземними мовами, і там була дуже чітка система ознакування не українською мовою, а й англійською для того, щоб люди орієнтувалися, як їм знайти лікаря.

– Це якась одна лікарня в Києві, одна лікарня у Донецьку…?
Виділені декілька лікарень (у Києві – ред.) і по три лікарні у кожному місті-господарі

– Ні-ні. Це не одна лікарня. Це по декілька лікарень (у Києві – ред.) і по три лікарні у кожному місті-господарі.

– Шокувало тих, хто бачив це відео, те, як представники правоохоронних органів у Донецьку використали електрошокер до вболівальника футбольної команди, який приїхав якраз, щоб підтримати свою команду.

Що, європейські вболівальники теж мають побоюватися електрошокерів?
На стадіонах послуги безпеки будуть забезпечуватися стюардами, міліція втручатиметься виключно в разі форс-мажору

– Ні. Ми сьогодні працюємо дуже тісно з МВС України. І міністерство запевнило нас, що до всіх уболівальників, які приїдуть в Україну, міліція буде толерантною, як ми кажемо, сервісоорієнтованою. Звичайно, якщо буде у цьому необхідність, вона втручатиметься, але тільки у випадку форс-мажору, для того, щоб заспокоїти найбільш бурхливих вболівальників.

Наведу Вам один приклад. Ви пригадуєте, мабуть, останній матч кубка України за участі донецького «Шахтаря» і донецького «Металурга». І була загроза, що вболівальники вибіжать на поле. Таку інформацію одержали наші колеги. І що найцікавіше, чи нас це дуже потішило, що не були застосовані сили міліції. Ситуацію було врегульовано за допомогою стюардів, які оточили трьома рядами цих уболівальників і просто не дали їм можливості вибігти на поле.

Це свідчить про те, що на стадіонах послуги безпеки будуть забезпечуватися стюардами, а поліція чи міліція втручатиметься виключно в разі найбільшої необхідності.

– Чи можете Ви запевнити, що електрошокер, саме цей вид, яким можуть користуватися, як виявилося, українські правоохоронці, не буде застосовуватися до вболівальників Євро-2012?
Я обов’язково попрошу міністра внутрішніх справ України, щоб такі методи (електрошокери) не застосовувалися до вболівальників

– Це питання, звичайно, не до мене, тому що ми не застосовуємо електрошокерів. Але я обов’язково зверну увагу і попрошу міністра внутрішніх справ України, щоб такі методи не застосовувалися до вболівальників.

– Як я розумію, стартувала програма навчання для стюардів, волонтерів і співробітників служби безпеки стадіонів. Чи встигнете ви за той час, який лишився, надати ту необхідну програму, яку ці люди мають знати для того, щоб все було на рівні?

– Безумовно. 11 травня ми перебрали в управління чотири стадіони. Цей процес, звичайно, зайняв не один день. Він тривав декілька днів. Але сьогодні на всіх стадіонах кипить робота, тому що вони повинні бути дообладнані відповідно до високих вимог УЄФА.

Достатньо часу є для навчання персоналу. Тим більше, що ми це навчання проводимо, починаючи з не 11 травня, а набагато раніше. Люди вже готові. Сьогодні відбувається просто їхня розстановка по зонах відповідальності, завозиться додаткова техніка, посилюється звук, перевіряється світло, прокладають кабелі. Тобто, стадіони повним ходом готуються до матчів Євро.

– Пане Лубківський, чи, на Вашу думку, Україна використає можливість показати себе з кращого боку під час Євро-2012?

Вас часто запитують, і Ви кажете: я не маю до того стосунку. Але все ж таки стадіон – це лише стадіон, а до нього ще треба доїхати, до нього треба дістатися. Як ось із тим, що бачитимуть вболівальники, коли пересуватимуться між стадіонами і перебуватимуть між матчами в Україні?

– Я думаю, що після того, як закінчиться турнір, враження про Україну і ставлення до України поміняється. І поміняється у позитивному плані.

Я дуже розраховую, що до нас приїде велика кількість людей, які для себе відкриють Україну.

– Перевозити цивілізовано ми їх зможемо, транспортувати?

– Без всякого сумніву. Для цього держава Україна придбала або оновила автобусний і тролейбусний парк. Окрім того, держава Україна дозволила каботажні перевезення і до нас приїдуть уболівальники і автобусами своїми. І таким чином можна буде здійснювати перевезення за допомогою цього рухомого складу. Тому проблем тут не буде.

Тут важко розмежовувати сфери відповідальності, з іншого боку, тому що проект дуже масштабний. Запорукою його успіху є тісна взаємодія між усіма причетними сторонами. А їх є декілька. Це і УЄФА, місцевий організаційний комітет, Федерація футболу України, український уряд, міста-господарі. Тобто, усі причетні до цього великого футбольного проекту.

– І тому дуже часто Вам ставлять ті запитання, на які, можливо, Ви й не мали б відповідати. Можливо, зараз оце запитання (я перепрошую наперед) якраз буде саме таким.

Олександр Файнін, президент Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації: Це стосується шведських уболівальників, розміщених на Трухановому острові. Обслуговують їх комунальні підприємства чи їх обслуговують підприємства, які належать приватним особам? Куди піде прибуток від цієї діяльності: до бюджету міста чи в якісь кишені?

– Мені складно відповідати на це питання. Воно дійсно не має стосунку до нас. Але, з іншого боку, мені відомо про цей проект, реалізатором якого є місто Київ. Я сподіваюся, що ці кошти підуть саме на користь і добробут киян.

– Скажіть, будь ласка, а от УЄФА виділило кошти містам, які приймають матчі Євро-2012 якраз на те, щоб ті, хто має квитки, безкоштовно могли користуватися транспортом міським при потребі.

Чи цікавиться УЄФА, як ці кошти будуть використовувати місцеві органи управління? Чи УЄФА не перевіряє, чи не включається корупційна складова, коли йдеться про гроші цієї потужної організації?
УЄФА виділяє безпрецедентну грошову суму на підготовку турніру у двох країнах. 500 мільйонів євро. Порівно ці кошти розділені

– Я хочу почати з того, що УЄФА виділяє безпрецедентну грошову суму на підготовку турніру у двох країнах. Це близько 500 мільйонів євро на дві країни. Частина з цих грошей іде на підготовку персоналу, який готує проект, на допомогу містам, на проведення передтурнірних заходів.

– Ми розділили порівно з Польщею?

– Порівно.

Я лише скажу, що УЄФА уклало відповідні договори з кожним містом-господарем, а точніше, з комунальними підприємствами. І ці кошти будуть перераховані саме комунальним підприємствам з розрахунку 1 євро за місце на стадіоні.

Умовно кажучи, якщо місткість донецького стадіону «Донбас-Арени» 50 тисяч, значить, місто одержує 50 тисяч, помножено на 5, тому що у Донецьку буде 5 матчів. Сума виходить десь 250 тисяч євро.

– Ось людина, скажімо, приходить на стадіон. Як вона може розраховувати час? Чи варто їй приходити раніше? Оскільки ми бачили, яка тут у нас була проблема в Києві – перед «Олімпійським» були дуже неприємні ситуації.
Ми рекомендуємо усім вболівальникам приходити на матч за три години до початку гри. За три години ми відкриваємо ворота

– Київський стадіон повністю відповідає вимогам проведення турніру Євро. І сьогодні вже немає тисняви на турнікетах, турнікети працюють.
Ми рекомендуємо всім охочим, усім уболівальникам приходити на матч за три години до початку гри. За три години ми відкриваємо ворота. Буде концертна програма, буде розважальна програма, а потім буде, звичайно, саме свято футболу.

– А якісь особливості щодо того, що можна приносити з собою цього разу на матчі, є чи немає?

– Є. Є відповідний регламент, є певні обмеження щодо розмірів предметів, які можна проносити на стадіон.

– Маленьку дудочку можна, велику – ні?

– Якщо це не трембіта, тоді можна.

Будуть передбачені камери схову на вході на стадіон. Якщо це будуть великогабаритні речі, то їх запропонують залишити або в камері схову, або просто не пропустять на стадіон. Звичайно, що на стадіон не можна проносити всього того, що може завдати шкоди життю, здоров’ю інших уболівальників.

– Усім зрозуміло, що коли збирається така велика кількість людей, які перебувають у шквалі емоцій, то ці ситуації потенційно небезпечні.

Наскільки ті служби, які мають бути готовими до того, щоб забезпечити нормальний стан того, що відбувається на стадіоні, готові до такого великого скупчення людей і до таких ситуацій, на Вашу думку?
Після жеребкування 2 грудня ми оцінили усі матчі групового етапу як матчі низького ризику. Ми не бачимо загроз для вболівальників з будь-якого боку

Була дискусія з Голландською федерацією футболу, хтось з представників міст каже: якщо ваші вболівальники розпочнуть бійку з німецькими? Ті дивилися на нього великими очима – вони просто не припускають, що можуть статися якісь ексцеси
– Турнір такого масштабу – це вулкан емоцій. Одні команди виграють, інші програють.

З іншого боку, відразу після жеребкування, яке відбулося 2 грудня у Києві, ми оцінили усі матчі групового етапу як матчі низького ризику. Ми не бачимо загроз для вболівальників з будь-якого боку. Ми проаналізували учасників матчів і розуміємо, що великих проблем не повинно бути.

У нас була дискусія з Голландською федерацією футболу, і хтось з представників міст каже: от, якщо ваші вболівальники розпочнуть бійку там десь з німецькими? Ті дивилися на нього такими великими очима – вони просто не припускають, що можуть статися якісь ексцеси і хтось може розпочати бійку.

Але, з іншого боку, усі наші служби готові до проведення турніру.

Безпека в нашому уявленні – це як айсберг. Зверху – це яскрава біла частина, це комфорт, усмішки, доброзичливість, а під товщею води, звичайно, сховані ці великі приготування, які були проведенні для того, щоб саме ця верхня частина домінувала.

– Я бажаю Вам, пане Лубківський, і Україні, щоб турнір залишив хороші враження і в громадян України, і в тих, хто приїде до нас у гості.

– Дякую! Я в цьому не сумніваюся!

Читайте більше тут:


//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvasha.svoboda&width=510&height=590&colorscheme=light&show_faces=true&border_color&stream=true&header=true