В Одесі ламають списи над проектом пам’ятника Висоцькому

До дня міста одесити хочуть встановити пам’ятник Висоцькому

Одеса – 10 травня минає 34 роки відтоді, як в Одесі почали зйомки фільму «Місце зустрічі змінити не можна» – однієї зі стрічок, в яких знявся Володимир Висоцький. До дня міста, яке відзначають 2 вересня, одесити планують встановити пам’ятник цьому поетові, співаку та акторові. Однак проект монумента, який переміг на конкурсі, у багатьох одеситів викликав критику.

Порване вітрило є головним мотивом пам’ятника Володимиру Висоцькому, що має вже на початку вересня з’явитися біля Одеської кіностудії. Чимало одеситів вважають, що образ народного улюбленця заслуговує на краще скульптурне втілення, проте мерія не збирається каятися щодо свого вибору. Каже одеський міський голова, він же голова журі Олексій Костусєв.

Цей проект пам’ятника Висоцькому переміг на проведеному одеською міськрадою конкурсі


«Немає, напевне, такого проекту пам’ятника Висоцькому, котрий підтримали б усі. Хтось завжди буде «за», хтось завжди буде «проти». Що ж стосується цього пам’ятника, то він буде встановлений біля Одеської кіностудії. Це рішення сесії Одеської міської ради – провести конкурс і встановити пам’ятник саме на цьому місці», – заявляє міський голова.

Громадський опір такому рішенню міський голова вважає чиїмось політичним замовленням. Такої ж думки дотримується і меценат пам’ятника – одеський підприємець і лідер партії «Родіна» Ігор Марков. Неодноразово згадуваний у контексті кримінальних та політичних скандалів, у нинішньому складі міськради він є союзником міського голови. Ось його думка з приводу випадів проти проекту-переможця.

Таким хотів би бачити пам’ятник Висоцькому одеський мер


«Це пов’язано, вочевидь, з виборами»

«Це пов’язано, вочевидь, з виборами, з несумлінними якимись опонентами, котрі хочуть спекулювати на цій темі. Який би пам’ятник не переміг, він усе одно викликав би хвилю цькування. Тому що не має значення, який проект переміг, важливо, що я є його меценатом і важливо звинуватити мене у чому завгодно», – стверджує Ігор Марков.

Абсолютно не згодна зі своїм колегою по міськраді журналістка, член правління Спілки кінематографістів України Марина Багрій-Шахматова.

«Дурниці. Тут немає ніякої політики. Є тільки особистість, котра потребує особливого ставлення», – запевняє член правління Спілки кінематографістів України.

Кінематографісти вважають, що пам’ятник біля кіностудії має вшанувати, передусім, Висоцького-актора


17 робіт на конкурсі

Марина Багрій-Шахматова прийшла на Одеську кіностудію стажеркою, коли там у знаменитій стрічці «Місце зустрічі змінити не можна» знімався Володимир Висоцький. Вона переконана, що пам’ятник біля кіностудії має бути пов’язаний із роботами Висоцького у кіно. І вже точно – мати набагато вищу естетичну цінність. Звідси вимоги одеського відділення союзу кінематографістів відмінити результати конкурсу і провести новий, на масштабнішому рівні. Усі 17 робіт, представлені на вже завершеному конкурсі, на думку Марини Багрій-Шахматової, перебувають на «посередньому містечковому рівні». Прийнятним, та й то лише після доопрацювання, їй видається хіба що пам’ятник Висоцькому, де його тінню є силует капітана Жеглова – либонь, найвідомішого із зіграних ним кіногероїв.

На тлі скандалу, що розгортається довкола пам’ятника, одеський мер Олексій Костусєв втішається тим, що вподобаний ним Висоцький у вигляді напівкентавра – напівпегаса здобув на конкурсі лише другу позицію.

«Я дуже радий після того, що розгорнулося у нас, що моя думка не стала визначальною, і не прийняли пам’ятник, який подобався мені», – радіє мер.

Сам Висоцький на випадок посмертних спекуляцій та перекручень мав для себе сценарій, за яким і по смерті мусив би піти з п’єдесталу. Йдеться про пісню «Пам’ятник».