Польща проти бойкоту Євро-2012 в Україні

Під час зустрічі прем’єрів України і Польщі Юлії Тимошенко і Дональда Туска, Краків, червень 2009 року

Варшава – Польські політики, високопосадовці та експерти категорично проти бойкоту Євро-2012 в Україні. Заклики ігнорувати футбольний чемпіонат не допоможуть Юлії Тимошенко, говорять вони, а лише ускладнять ситуацію увязненої та послаблять проєвропейські настрої серед українського суспільства. Поляків дивують подвійні стандарти деяких західноєвропейських політиків у питаннях захисту прав людини.

Заклики низки західноєвропейських політиків бойкотувати українську частину Євро-2012 спричинили в Польщі зливу коментарів. Екс-президент Польщі Олександр Квасневський заявив, що не потрібно змішувати спорт і політику. Бойкот, до якого закликають західноєвропейці, зауважив Кваснєвський, може зашкодити діалогові з Україною, а його результати будуть сумними.

Необґрунтованими називає заклики до бойкоту чемпіонату і польське Міністерство закордонних справ. Речник міністерства Марцін Босацький нагадав, що саме Юлія Тимошенко просила не робити інтереси України заручниками її особистої долі.

Провідні польські медіа шукають відповіді на запитання, чому до бойкоту футбольного чемпіонату закликають передусім німецькі політики. Радіо TOK FM говорить про те, що впливові німецькі політичні середовища симпатизують Росії. А та в свою чергу, нагадує TOK FM, дуже не хотіла, щоб в Україні відбувся європейський футбольний чемпіонат.

Кричать про бойкот, щоб заглушити власне сумління – європарламентар

Слова про бойкот Євро-2012, що лунають з уст західноєвропейських політиків, дивують Павела Залевського, депутата Європейського парламенту від Польщі. Цей політик правоцентристських поглядів, представник правлячої в Польщі партії «Громадянська платформа» говорить про їхню непослідовність.
В Росії із політичних причин сидить Ходорковський. Я не чув, щоб ці, так би мовити, «чемпіони свободи» пропонували бойкотувати Росію
Павел Залевський

«Тоді, коли порушувалися права людини в Росії, коли впродовж багатьох років із політичних причин у в’язниці сидить пан Ходорковський, я не чув, щоб ці, так би мовити, «чемпіони свободи» пропонували бойкотувати Росію. Навпаки, у них із Росією дуже інтенсивні стосунки. Як на мене, це вибірковий підхід до питання прав людини, який внаслідок своєї непропорційної гостроти не матиме впливу на ситуацію в Україні», – сказав Радіо Свобода депутат Європарламенту.

За словами Залевського, ті, хто сьогодні голосно кричать про бойкот України, намагаються таким чином заглушити голос власного сумління, який мовчав, коли йшлося про порушеня прав людини в Росії. Залевський говорить, що українська влада використала принцип вибіркового застосування законодавства до Юлії Тимошенко, а тепер західні політики чинять аналогічно щодо України.

Заклики до бойкоту – «мода», якій Варшава не піддасться?

У тому, що бойкот чемпіонату не покращить долі Тимошенко, каже й інший депутат Європейського парламенту – голова польської опозиційної партії «Польща найважливіша» Павел Коваль. Долю Юлії Тимошенко потрібно обговорювати не мовою публічних ультиматумів, вважає політик, а «за кулісами» офіційної європейської політики.
Заклики до бойкоту Євро-2012, на яке чекають мільйони вболівальників, не дасть ефекту й не допоможе Юлії Тимошенко
Павел Коваль

«Я думаю, що це скороспішні рішення. Гадаю, що сьогодні головним завданням має бути підтримка Юлії Тимошенко і пошук таких можливостей, щоб обидві сторони в Україні дійшли до якоїсь політичної згоди і вийшли з глухого кута. Натомість публічні заклики до бойкоту Євро-2012, на яке чекають мільйони українців, поляків та інших вболівальників, на мою думку, не дасть ефекту й не допоможе Юлії Тимошенко», – зазначив європарламентар.

За його словами, упродовж найближчих днів заклики західноєвропейських політиків до бойкоту української частини чемпіонату частішатимуть. «Зараз це певна мода», – каже він. Натомість, наголосив Павел Коваль, Польща не закликатиме до бойкотування чемпіонату в Україні. На його думку, про це свідчить однозначна заява польського МЗС.