Міжнародний тиск на Україну через Тимошенко зростає (світова преса)

Міжнародний тиск на Україну через ситуацію навколо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко зростає – це нині головне в публікаціях світової преси на українську тему. Ідеться про перехід від дипломатичної риторики до відмов європейських урядовців мати справи з українською владою.

Україна перебуває під дедалі сильнішим міжнародним тиском через звинувачення, що Юлію Тимошенко побили охоронці, пише британський щоденник Financial Times. Суперечності навколо цього загрожують іще погіршити відносини з Європейським Союзом, який розглядає ув’язнення колишнього прем’єра як політично мотивоване, і вже з’явилися ознаки, що такі звинувачення можуть кинути тінь на Україну як співорганізатора Євро-2012, пише газета. Видання нагадує, що комісар ЄС із юстиції Вівіан Редінґ цього тижня написала президентові УЄФА Мішелеві Платіні, що відхиляє запрошення взяти участь у відкритті чемпіонату, й висловила «особисту стурбованість» «драматичним» становищем Юлії Тимошенко. «Вибіркове правосуддя неприйнятне, і я сподіваюся, що ви скористаєтеся з такої великої нагоди, як Євро-2012, щоб передати (українській стороні) про цінності, які ми разом поділяємо», – цитує газета листа Редінґ до Платіні. Щоденник додає, що й німецька преса обговорювала можливий бойкот чемпіонату. Уряд відхилив цю пропозицію, але президент Німеччини Йоахім Ґаук вирішив не їхати до України на саміт наступного місяця, порадившись із урядом країни. Газета наводить, серед іншого, і твіт міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта: «Важко не дійти висновку, що справи в Україні змінюються з поганих на ще гірші. Вони ризикують обірвати зв’язки з Європою».

Американський щоденник New York Times у статті на цю ж тему додає, що дипломатичний ляпас президента Німеччини, який відмовився їхати на зустріч голів держав Середньої Європи до України через стурбованість поводженням із Тимошенко, – доволі незвичний крок. Перед цим німецький президент, на той час Крістіян Вульфф, понад рік тому скасував візит до Бахрейну через жорстоке придушення там опозиційних демонстрацій. Як повідомив речник Йоахіма Ґаука, президент також іще не вирішив, чи відвідає він чемпіонат Євро-2012, у якому німецька збірна перші три свої матчі грає в Україні.

Про скасування візиту Йохаіма Ґаука пише й німецьке видання Spiegel. Крок президента підтримав міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, мовиться в статті. У ній також цитується повідомлення іншого німецького видання, Financial Times Deutschland, що канцлер Німеччини Анґела Меркель поінформувала владу України, що може не приїхати на Євро-2012 через справу Юлії Тимошенко. Скасування візиту Ґаука, скоординоване з МЗС Німеччини, переносить конфлікт навколо Тимошенко на новий рівень, пише далі видання. Досі європейські дипломати обмежувалися риторикою щодо України; тепер же виглядає, що європейські керівники можуть вирішити не приїжджати на футбольні матчі в Україні чи принаймні продемонструвати Президентові України Вікторові Януковичу холодне ставлення.

Низка видань передруковує тим часом матеріал агентства Reuters, що оприлюднило інтерв’ю з німецьким лікарем, який двічі оглядав Юлію Тимошенко. Як сказав доктор Карл Макс Айнгойпль телебаченню Reuters, колишня прем’єр потерпає від хронічного болю через випадіння міжхребцевого диска, але вона не довіряє українським лікарям, які провалили попереднє лікування. За словами фахівця, під час останнього огляду два тижні тому стан Тимошенко був гіршим порівняно з першим оглядом. «Вона вже не та смілива й енергійна жінка, яку ми бачили в лютому», – сказав він, – тепер вона весь час у напруженні й налякана. Тимошенко зазнає сильного болю, бо її не лікували належним чином на початку захворювання, через що її проблема стала хронічною, сказав німецький лікар в інтерв’ю. За його словами, палата в харківській лікарні, де збиралися лікувати Тимошенко, відповідає вимогам для цього, хоча в лікарні є не все необхідне обладнання. Головна ж проблема, сказав він, – що Тимошенко не довіряє українським лікарям через свій попередній досвід із ними.