Велика економічна експансія Китаю на Центральну Європу розпочинається з Польщі

Китайський та польський прем'єри Вень Цзябао та Дональд Туск, Варшава, 26 квітня 2012 року

Варшава – Майже тисяча бізнесменів із Китаю, Польщі та центральноєвропейських держав прибули до Варшави на Економічний форум «Польща-Китай-Центральна Європа». Участь у цій зустрічі беруть 15 прем’єр-міністрів із країн Євросоюзу, а також Китаю. Відкриваючи форум, голова польського уряду Дональд Туск наголосив, що Китай і центральноєвропейські держави – це надія на краще майбутнє для всього світу.

Вперше в історії демократичної Польщі з офіційним візитом до Варшави прибув голова китайського уряду. Упродовж двох днів свого перебування в польській столиці, Вень Цзябао підписав низку двосторонніх угод, а також взяв участь у відкритті Економічного форуму.

Одне з головних завдань цього форуму – зацікавити китайський бізнес у співпраці з Польщею та іншими країнами Центральної Європи. Підприємці, які беруть участь у цій зустрічі, представляють найрізноманітніші галузі: від будівельної, транспортної і харчової – до високих технологій.

Товарообіг щороку зростає на 30 відсотків

Польські оглядачі називають візит Вень Цзябао початком великої експансії китайської економіки на Європу через Польщу. Приклад цієї експансії, говорять аналітики, – розгортання в Польщі діяльності двох банків – Bank of China та Китайського промислового банку.

Звертаючись до учасників варшавського форуму, прем’єр-міністр Китаю говорив про те, що і центральним європейцям, і китайцям потрібно готуватися до тривалого періоду взаємних інвестицій і торгівлі.
Торгівля між нашими країнами зростає всупереч економічній кризі
Вень Цзябао

«Економічна та господарча співпраця – це найдинамічніший і найперспективніший напрямок у стосунках Китаю з країнами Центрально-Східної Європи. Обсяг двосторонньої торгівлі у 2001 році становив тільки 1,3 мільярда доларів, та у 2011 році він зріс до 52,9 мільярда. Це зростання 27,6 відсотка на рік. Торгівля між нашими країнами зростає всупереч економічній кризі», – зазначив голова китайського уряду.

Як говорив Вень Цзябао, Китай хоче ще більше посилити співпрацю з країнами Центрально-Східної Європи. За його словами, сторони повинні відкривати одна одній свої ринки, а також до 2015 року збільшити товарообіг до 100 мільярдів доларів на рік. Як повідомив китайський прем’єр, невдовзі буде створено комітет польсько-китайської промислової співпраці, а також платформу для обміну інформацією між бізнесменами.

Що спільного у китайців і поляків?

Польський прем’єр Дональд Туск у своєму виступі пояснив, чому обидві країни вирішили надати своїй співпраці стратегічного виміру. За його словами, Польща та Китай не піддалися глобальній економічній кризі, вони стали лідерами у своїх регіонах. Разом, зауважив Туск, дві держави можуть зробити дуже багато для оздоровлення економічної ситуації у світі.
Як Китай, так і країни Центральної Європи – це надія на краще майбутнє для цілого світу
Дональд Туск

«Сподіваюся що сьогоднішня зустріч сприятиме розвиткові взаємних господарських стосунків не тільки з Польщею, а й з усіма учасниками сьогоднішнього форуму. Хочу наголосити, що сьогодні зустрічаються партнери, які не мають жодного приводу для комплексів, партнери, які ламають стереотипи, партнери, які сьогодні у світі є символами успіху, розвитку. Як Китай, так і країни Центральної Європи – це надія на краще майбутнє для цілого світу», – сказав польський прем’єр.

За словами Дональда Туска, Польща і Китай ділитимуться своїм досвідом в отриманні альтернативних енергоносіїв, зокрема у видобуванні сланцевого газу. Відтепер прем’єри двох країн зустрічатимуться що два роки.