Прем’єра Пакистану визнали винним, але не ув’язнили

Прем’єр-міністр Пакистану Юсаф Раза Ґілані

Верховний суд Пакистану визнав прем’єр-міністра країни Юсафа Разу Ґілані винним у неповазі до суду, але не став засуджувати до ув’язнення, яке призвело б до втрати посади. Але, незважаючи на це, в Пакистані відразу з новою силою залунали заклики опозиції до відставки прем’єра. У владі ж говорять про спробу своїх супротивників усунути керівництво держави.

Верховний суд Пакистану закінчив тримісячний процес проти прем’єр-міністра Юсафа Рази Ґілані символічним вироком: голову уряду «засудили» до затримання в залі суду до закінчення судового засідання. Тож уже невдовзі він із посмішкою вийшов, вітаючи своїх прихильників.

Верховний суд визнав прем’єра винним у неповазі до суду. Його захист відразу ж заявив, що оскаржить цей вирок.

Неповага, яка могла загрожувати Ґілані шестимісячним ув’язненням і вимушеною відставкою, виявилася, на думку Верховного суду, в тому, що прем’єр свого часу не виконав його рішення щодо поновлення справи про хабарництво проти його союзника, президента Пакистану Асіфа Алі Зардарі. В уряді переконані, що президент, який відкидає звинувачення в корупції, має імунітет від судового переслідування, поки обіймає цю посаду.

Опозиція хоче відставки засудженого прем’єра

Визнання вини прем’єра додало наснаги опозиції. Один із чільних опозиційних діячів Наваз Шаріф заявив, що Юсаф Раза Ґілані має піти в відставку, і закликав провести нові парламентські вибори.

А лідер консервативної ісламістської партії «Джамаат-е-ісламі» Мунавар Хусейн заявив, що прем’єр має залишити посаду, бо «втратив моральний ґрунт» після такого вироку.

І серед прихильників Ґілані не виключають, що уряд може скоро отримати нового голову. Депутат пакистанського парламенту Бушра Ґогар, член Національної партії «Авамі», що є союзником владної прем’єрової Народної партії Пакистану, заявила Радіо Машааль – пакистанській службі Радіо Свобода, що, на її думку, прем’єр-міністр залишить свою посаду. «Я думаю, скоро буде обраний новий прем’єр-міністр – парламент якраз зараз на сесії», – вважає вона.

Пакистанське протистояння: проти уряду суди і військові

Нинішня справа – лише одна з низки, що, як кажуть спостерігачі, свідчить про протистояння судової системи і урядової влади в Пакистані. Члени уряду звинувачують суддів у перевищенні повноважень і намаганні скинути чільних урядовців, у першу чергу президента і прем’єра.

Президент Асіф Алі Зардарі заперечує як політично мотивовані звинувачення в корупції, які свого часу висунули проти нього в Швейцарії, заявляючи, що він відмивав хабарі через швейцарські банки. Звинувачення стосуються 1990-х років, коли його дружина, небіжчиця Беназір Бгутто, була прем’єр-міністром Пакистану.

Справу в Швейцарії закрили, коли 2007 року попередній президент Пакистану генерал Первез Мушарраф видав указ про амністію для великого кола політиків та урядовців, звинувачуваних у корупції. 2009 року Верховний суд Пакистану скасував цей указ, але на той час Зардарі вже став президентом.

Тож прем’єр Юсаф Раза Ґілані не став виконувати вимогу Верховного суду домогтися поновлення в Швейцарії справи проти президента, посилаючись на міжнародний імунітет чинного голови держави, за що й був звинувачений у неповазі до суду.

Тим часом Ґілані, який очолив уряд іще навесні 2008 року, є наразі «найстійкішим» прем’єром за всю історію Пакистану, де потужна і впливова армія нерідко скидала цивільні уряди.

І прихильники Ґілані і Зардарі також непокояться, що справи проти цих чільних цивільних політиків Пакистану можуть призвести до нового посилення впливу пакистанських військових.