Президент Німеччини «не обіцяв брати участь» у зустрічі в Ялті – речник

Лідери Німеччини: президент Ґаук, канцлер Меркель

Йоахім Ґаук – президент Німеччини – не обіцяв брати участь у зустрічі президентів країн Центральної Європи, яка відбудеться у травні в Ялті. Андреас Шульце – речник німецького президента – повідомив у четвер Радіо Свобода, що посольство України в Берліні було напередодні поінформоване про таке рішення Йоахіма Ґаука. Цим самим Шульце підтвердив повідомлення газети Süddeutsche Zeitung, які з’явились раніше у четвер, про те, що візит президента до України найближчим часом не відбудеться. Однак, за словами речника, не йдеться про відмову від візиту, оскільки участь у ялтинській зустрічі «ніколи не була підтверджена».

За словами речника німецького президента, рішення не їхати на травневу зустріч до Ялти було ухвалене за «тісної співпраці» з федеральним урядом Німеччини.

Німецькі ЗМІ повідомили про «скасування візиту» на тлі останніх подій довкола колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка наприкінці минулого тижня почала голодування.

Раніше у четвер міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле заявив, що він вітає рішення Йоахіма Ґаука не їхати в Україну. «Я вважаю, що пан президент ухвалив вірне рішення», – заявив Вестервелле журналістам після прибуття до Брунею.

Зазвичай поїздки президента Німеччини обговорюються з Міністерством закордонних справ. Чи в даному випадку йшлося також про консультації з канцлером Анґелою Меркель, як про це стверджує Süddeutsche Zeitung, не відомо, оскільки, як повідомив речник німецького уряду Зайберт, розмови між двома керівниками країни «не розголошуються широкому загалу».